Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΕΝΑ ΧΥΔΑΙΟΓΡΑΦΗΜΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 27 ΓΙΑ ΤΟ BREXIT... H ΕΝΩΣΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ..

Αποφασισμένη η ΕΕ να παραμείνει ενωμένη - Γιούνκερ: Η Σκωτία κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί - Media
 Βεβαίως πολιτικά ερπετά πλην της Γιουγκοσλαβίας (επί ευρωπαϊκού εδάφους έτσι...) της επέμβασης στην Ουκρανία και δεκάδων άλλων λαών στα εδάφη των κατώτερων θεών (όπως Συρία) ..


Την αποφασιστικότητα των «27» χωρών μελών της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Ο Ντ. Τούσκ ανέφερε ότι οι «27» θα συζητήσουν και πάλι για το μέλλον της Ένωσης και τις νέες προκλήσεις το Σεπτέμβριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.
Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι σε μια «ιστορική στιγμή» οι «27» συζήτησαν τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, έως ότου κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Οι «27» συμφώνησαν, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει «στενός εταίρος» της ΕΕ στο μέλλον και κατέστησαν σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», σήμερα το πρωί, ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.


Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.


Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.


Ολόκληρη η κοινή δήλωση των "27" για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος:


«1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται.


2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η εν λόγω κοινοποίηση.


3. Όταν η κοινοποίηση ληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες.


4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να εκδηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών.


5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.


6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.


7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε μια πολιτική συζήτηση για να δώσουμε ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη γραμμή της Στρατηγικής Ατζέντας και στην ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: