Χρόνια λιθοβολουσαμε συνειδήσεις με πέτρες αλήθειας για την αφύπνιση της ωραίας κοιμωμένης Ελλαδας, που έγραφαν πως το χρέος έχει συσταθεί από διακόσιες οικογένειες αλλά ήμασταν συνομωσιολόγοι ή γραφικοί..
Πληρώστε με αίμα τώρα ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής που ενοχοποιώντας τον λαό άνοιξε τη κερκόπορτα άλωσης της πατρίδας..
Άρχισε να αποκτά ελληνικό ενδιαφέρον η υπόθεση των Panama Papers που αποκαλύπτουν έναν από τους παγκόσμιους κουμπαράδες «ασφαλούς» αποθήκευσης χρήματος για τους ισχυρούς… Οι αποκαλύψεις φέρνουν στο φως ονόματα του αφρού της επιχειρηματικής - κοινωνικής ζωής του τόπου, τα οποία φρόντισαν να εκμεταλλευτούν τις νόμιμες διόδους που προσφέρει το Διεθνές Σύστημα για να ασφαλίσουν και να «κρύψουν» τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους.
Στη λίστα ελληνικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται 400 ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία σχετίζονται με 223 off-shore εταιρείες, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.
Μεταξύ των ονομάτων διακρίνει κανείς τον γνωστό (και από τη «λίστα Λαγκάρντ») Σταύρο Παπασταύρου, μέλη της οικογένειας του Σωκράτη Κόκκαλη, τον δικηγόρο Π. Μπερνίτσα (εκπρόσωπο της Siemens στη διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο), τον Γ. Καρκαδά, διευθύνοντα σύμβουλο της Singular Logic (εταιρεία που επί δεκαετίες συνέβαλλε στην εξέλιξη των εκλογικών διαδικασιών).
Στην εν λόγω λίστα, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του πρώην προέδρου του Τ.Τ. Παναγιώτη Τσουπίδη, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, καθώς και τα ονόματα της εκδοτικής οικογένειας Αθανασιάδη, του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, των επιχειρηματιών Σ. και Λ. Φάις, γνωστών από την ένδοξη εποχή του χρηματιστηρίου και την υπόθεση της μετοχής της ΜΑΚΛΟ, για την οποία καταδικάστηκαν για κακουργηματική απάτη. Στη λίστα υπάρχουν ακόμη εφοπλιστικές οικογένειες, ονόματα αθλητικών παραγόντων, διευθύνοντες σύμβουλοι ναυτιλιακών εταιρειών, πολλοί δικηγόροι και… πάει λέγοντας.
Διεύρυνση ερευνών
H δημοσιοποίηση των στοιχείων ελληνικού ενδιαφέροντος από τα Panama Papers επιτάχυναν και διεύρυναν τις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος. H δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητικής Δημοσιογραφίας άνοιξε τον δρόμο για την αποστολή εκ μέρους των οικονομικών εισαγγελέων αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές του Παναμά για φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που αναφέρονται στη λίστα. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου, ήδη από καιρό έχουν διαταχθεί - και πραγματοποιήθηκαν - πολλοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους ατόμων που τα ονόματά τους είναι στα Panama Papers.
Νόμοι και υποκρισία
Καθ’ ότι η μεταφορά χρημάτων σε off-shore εξωτικούς φορολογικούς προορισμούς είναι καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία, το μεγάλο ζητούμενο των ερευνών είναι ο εντοπισμός αδήλωτων και αφορολόγητων χρηματικών ποσών. Για αυτόν τον λόγο οι Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης συσχετίζουν τα στοιχεία των «Αρχείων Παναμά» με άλλα διαθέσιμα από άλλες πηγές και έχουν ήδη προχωρήσει σε αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών, κυρίως προς τις κυπριακές αρχές και την Ελβετία.
Τα αιτήματα προς τον Παναμά θα αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα και θα διατυπωθούν σύμφωνα με τις διεθνείς προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι ήδη εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον οι δικαστικές αρχές του Παναμά θα ανοίξουν λογαριασμούς των εταιρειών και των προσώπων που βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από εισαγγελικής πλευράς τονίζεται ότι όσοι είναι στη λίστα των Panama Papers (φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες) δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι παράνομοι και ότι το χρήμα που διαθέτουν είναι αδήλωτο ή «μαύρο». Μάλιστα, αρκετοί από τους αναφερόμενους ως καταθέτες στα Panama Papers διαψεύδουν ήδη τις σχετικές πληροφορίες και κάποιοι ακόμα σπεύδουν να δώσουν διευκρινίσεις. Σχετική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, που φέρεται ως δικαιούχος εταιρειών στα Panama Papers: «Οι εν λόγω εταιρείες και οι επενδύσεις τους έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και έχουν γνωστοποιηθεί, σύμφωνα με τον νόμο, σε όλες τις δηλώσεις του “πόθεν έσχες” των κ. Φέσσα και Κου-τσουρέλη».
Οι… κουμπαράδες
Μιλώντας γενικότερα για «κουμπαράδες», όπως αυτός του Παναμά, θα πρέπει καταρχάς και πριν απ’ όλα να έχουμε κατά νου την απύθμενη υποκρισία ενός διεθνούς συστήματος που, ενώ δημιουργεί όλα εκείνα τα περιθώρια και νομικά εργαλεία για τη διακίνηση (και του μαύρου) χρήματος σε φορολογικά καταφύγια, έρχεται εκ των υστέρων να κυνηγήσει αυτούς που το κάνουν. Προφανώς, μόνο κάποιους από αυτούς...
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του «κρυμμένου» ή αποθηκευμένου χρήματος παγκοσμίως, ας δανειστούμε κάποια στοιχεία από το βιβλίο του Nicholas Shaxso n «Off-shore - Τα νησιά των θησαυρών - Πώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουν όλους τους φόρους» (εκδόσεις Παπαδόπουλος.)
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία:
♦ Πάνω από το μισό παγκόσμιο εμπόριο περνά, τουλάχιστον στα χαρτιά, από φορολογικά καταφύγια.
♦ Πάνω από το ήμισυ όλων των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και το ένα τρίτο των άμεσων ξένων επενδύσεων από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δρομολογούνται μέσω υπεράκτιων κέντρων.
♦ Γύρω στο 85% των διεθνών τραπεζικών εργασιών και της έκδοσης ομολόγων διεξάγεται στη λεγόμενη ευρωαγορά, μια υπεράκτια ζώνη άνευ εθνικότητας (και φορολογίας).
♦ Το 2010 το ΔΝΤ εκτι μούσε ότι η συνολική αξία των στοιχείων του ενεργητικού μόνο των μικρών νησιωτικών χρηματοπιστωτικών κέντρων ανερχόταν συνολικά σε 18 τρισεκατομμύρια δολάρια - ποσό ισοδύναμο με το ένα τρίτο, περίπου, του παγκόσμιου ΑΕΠ.
♦ Το 2008 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Government Accountability Office - GAO) των Η ΠΑ ανέφερε ότι 83 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες των Η ΠΑ είχαν θυγατρικές σε φορολογικά καταφύγια.
♦ Το 2009 διαπιστώθηκε από έρευνα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network), που βασιζόταν σε έναν ευρύτερο ορισμό της έννοιας «off-shore», ότι 99 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης χρησιμοποιούσαν υπεράκτιες θυγατρικές.
♦ Σε κάθε χώρα ο μακράν μεγαλύτερος χρήστης off-shore ήταν κάποια τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου