Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΘΑΝΟΥ - ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ : ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΓΑΝΤΩΝ

 
 Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Άφωνος έχει μείνει ο Ελληνικός λαός εμπρός στη τιτάνια σύγκρουση μεταξύ του γνωστού και μη εξαιρετέου επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και της προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.. 

Ανεξαρτήτως της αρνητικής προκατάληψης που ομολογώ ότι τρέφω γενικά απέναντι στο ζωϊκό βασίλειο των επιχειρηματιών και ειδικά των Ελλήνων, οφείλει η πολιτεία να πάρει άμεσα θέση επιλέγοντας μεταξύ των θεσμών εκείνον που θα απαντήσει με σαφήνεια και με αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το ποιος βρίσκεται εν αδίκω. 


Επειδή όσο και αν καταλογίσει κάποιος στον Βγενόπουλο την ανυπαρξία ενός προτέρου εντίμου βίου, (ιδία στην υπόθεση των νεκρών της Μαρφίν) αυτό δεν σημαίνει πως είναι ντε γιούρε και πολύ περισσότερο ντε φάκτο ένοχος στη συγκεκριμένη διαμάχη. Πολλώ δε μάλλον όταν η διένεξη αυτή συνδέεται δια ριζών με την βύθιση της οικονομικά κραταιής Κύπρου στο βάλτο μιας τεχνητής κρίσης, από την οποία δεν έχει ακόμη εξέλθει. Κρίση που εν πολλοίς εξερραγη ως σεισμική ακολουθία μετά εκείνη της μητρός πατρίδας επί της οποίας: Αρχής γενομένης της δυναστείας Σημίτη, κυριαρχούσαν οι τυχοδιώκτες της ευκαιριακής αρπαχτής. 

Κατά συνέπεια χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως ύποπτη η στάση της εκτελεστικής αλλά και της νομοθετικής εξουσίας σύμφωνα με την οποία το ζήτημα θα λυθεί στα ακροατήρια.. 
Επί ποίων ακροατηρίων αναφέρονται; 
 Εκείνων των οποίων θεσμικά προΐσταται η πρόεδρος του Αρείου  Πάγου και παραθεσμικά η οικονομική εξουσία που συχνά πυκνά επιβάλλει αποφάσεις εμμέσως ή αμέσως; 

Μοιάζουν οι κυβερνώντες με τις καμηλοπαρδάλεις που κρύβουν το κεφάλι τους στο χώμα ελπίζοντας στην παραπλάνηση των λεόντων.. Αγνοούν πως η του ζωντανού κρέατος και όχι η θέα του έλκει τα λιοντάρια ενώ της αποσύνθεσης τις ύαινες. Περί του δευτέρου πρόκειται αφού η σαπίλα στο προτεκτοράτο πέραν της λαϊκής εξαθλίωσης, τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλέον το μόνο εργαλείο που θα την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά είναι το χειρουργικό νυστέρι.

Οι πρώτη φορά αριστερά όμως έχασαν την ευκαιρία όταν αρνήθηκαν κατηγορηματικά να θεσπίσουν όπως είχαν υποσχεθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου του χρέους, από την οποία πέραν των υπολοίπων θα αναδεικνυόταν και η πιθανή εμπλοκή και συγκεκριμένων επιχειρηματιών -του επιπέδου των Βγενοπουλαίων - στη σύστασή του. 

Κατά μια εύνοια της τύχης της δίνεται τώρα και μια δεύτερη ευκαιρία. Να αναδείξει ταχύτατα την αλήθεια στη κορυφαία αυτή διαμάχη έτσι ώστε να μην πλανάται η υποψία της συμμετοχής της μεταξύ του λαού. Είναι όμως κάτι που δεν δείχνει να επιθυμεί περιοριζόμενη αφ’ ενός στη διάψευση της προέδρου του Αρείου Πάγου και αφ’ ετέρου μην επιβάλλοντας στον Βγενόπουλο να προσκομίσει τα στοιχεία που δηλώνει ότι κατέχει -αλλά δεν αποκαλύπτει- εναντίον της. Και το κάνει όταν στη περίπτωση αυτή το αδίκημα της δωροληψίας δεν καταλογίζεται σε έναν οποιοδήποτε πολιτικό ή πολίτη αλλά στον κορυφαίο πολίτη της χώρας. Πολίτη  του οποίου η ζωή θα πρέπει να βρίσκεται πίσω από γυάλινες βιτρίνες. 

Από την άλλη πάλι οι καταγγελίες προέρχονται από παροικούντα της οικονομικής Ιερουσαλήμ με διασυνδέσεις και συναλλαγές στο δημόσιο και στη πιθανότητα έτσι που οι καταγγελίες του είναι συκοφαντικές, τότε ο κολασμός οφείλει να είναι παραδειγματικά αποτρεπτικός μιας οποιασδήποτε μίμησής του. Το όνομα του ή της προέδρου του Αρείου Πάγου μιας ευνονομούμενης -προσέξτε ευνομούμενης- πολιτείας είναι και το Άγιο δισκοπότηρό της..
Καλά θα έκανε επομένως η αντιπολίτευση ανεξαρτήτως των φθηνών πυροτεχνημάτων να είναι προσεκτική στις τοποθετήσεις, της δεδομένου ότι θα συμπαρασυρθεί ανεπανόρθωτα από την ενδεχόμενη κατολίσθηση του επιχειρηματία-τραπεζίτη. 

Προφανώς ό,τι αυτή τη στιγμή φθάνει στ’ αυτιά του λαού είναι ένα, αλλά κεντρικό, ψηφίο του μωσαϊκού της διαπλοκής, που κυριαρχεί δεκαετίες τώρα στη πολιτική και οικονομική ζωή του διαχρονικά προτεκτοράτου.. Αν κατά τις προ της κρίσης περιόδους η επιφάνεια της δημοσιότητας δεν συναντιόταν με αυτού του είδους τις συγκρούσεις, ήταν επειδή η κατάσταση δεν είχε γίνει, ή δεν είχε από τους επικυρίαρχους οριστεί, ως ανεξέλεγκτη.
Και τα μπάλωναν. 
Τώρα όμως το νηστικό μάτι των εξαθλιωμένων Ελλήνων γυαλίζει και γεγονότα ως αυτό δεν αργούν να γίνουν η σπίθα μια καθολικής φωτιάς.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: