Το ξήλωμα του ασφαλιστικού είναι μόνιμα πάνω στο τραπέζι
Το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό γύρω από το ενδεχόμενο «καθυστέρησης» στην εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες, ενώ ταυτόχρονα τα αντιλαϊκά παζάρια συγκυβέρνησης και κουαρτέτου επικεντρώνονται πλέον στο ζήτημα των συνοδευτικών αντιλαϊκών μέτρων και «διορθώσεων» σε διατάξεις του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις «εκκρεμότητες» δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν «ταλαιπωρηθεί» ήδη με «δύσκολες» ψηφοφορίες, είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι «θεσμοί» έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει το σύνολο των «εκκρεμοτήτων», οι οποίες είναι περίπου 150, αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις, ωστόσο διατυπώνει ενστάσεις σε οκτώ σημεία. Ενα από αυτά αφορά τα Ενεργειακά, καθώς οι «θεσμοί» ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα με συγκεκριμένο «εναλλακτικό» σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση «αποτυχίας» του ήδη προβλεπόμενου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, δήλωσε χτες πως οι διαβουλεύσεις σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του τελευταίου Γιούρογκρουπ «εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον», σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι σαφείς και περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.
Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. «Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», (ενώ η Γερμανία της σάπιας κεντρικής τράπεζάς τους είναι εύκολη) σε σχέση με άλλα κράτη που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα, ανέφερε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. (ουκ αν λάβεις τοκογλύφε παρά του μη έχοντος..)
Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Ελληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι το ζήτημα των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί μόνιμο θέμα στο αντιλαϊκό τραπέζι...
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, η αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι «οικονομική ανοησία», επισημαίνει ωστόσο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης των κρατικών εσόδων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου