Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΘΕΜΑ .."ΣΤΙΒΑΡΟΤΗΤΑΣ" ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ!!


 Ελάχιστα απείχε από το να προτείνει για τις διαπραγματεύσεις την αποστολή μιας ίλης τεθωρακισμένων!! Ποιος είναι τώρα ποιο γελοίος.. Αυτοί ή το ακροατήριό τους!!



Η ΝΔ εμφανίζεται ότι ...«σκίζει τα ιμάτιά της», γιατί η κυβέρνηση «φόρτωσε 9 δισ. ευρώ μέτρα τους πολίτες», «όλοι οι Ελληνες υποφέρουν από τα μέτρα Τσίπρα», «επέβαλε νέα φορολογικά βάρη ιδιαίτερα στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας», «η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα» κ.ο.κ.

Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Η ΝΔ πράγματι «σκίζει τα ιμάτιά της», όχι όμως για τα συμφέροντα των «αδυνάτων», αλλά για τα «εύγε» του κεφαλαίου. Επιδιώκει να αποδείξει ότι έχει όλες τις δυνατότητες για να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για την αστική διαχείριση, να αναλάβει τη διακυβέρνηση όποτε κριθεί αναγκαίο. Ενσωματώνει στις προτάσεις της, στο μείγμα που προτείνει, σημεία που αφορούν την κριτική που ασκούν τμήματα του κεφαλαίου στην κυβερνητική πολιτική.
Κριτική στα ...«σημεία»


Η θέση της ΝΔ είναι πράγματι δύσκολη, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει αφενός την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τα ζητούμενα του κεφαλαίου, εγχώριου και ευρωενωσιακού, τη στρατηγική της ΕΕ για την επίτευξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αφετέρου τα εύσημα εκπροσώπων του κεφαλαίου προς την κυβέρνηση, πως «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, εισερχόμαστε σε περίοδο ρεαλιστικής προοπτικής για την οικονομία και την κοινωνία».


Ετσι «βγαίνει μπροστά», για να εμφανιστεί ως πιο συνεπής υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ασκεί κριτική στον απολογισμό των παζαριών της κυβέρνησης με ΕΕ και ΔΝΤ, στα «ανταλλάγματα» που πέτυχε για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Γνωρίζει ότι μπορεί η κυβέρνηση προς το παρόν να εξακολουθεί να διατηρεί το «χρίσμα» του ΣΕΒ, συνολικά της αστικής τάξης, αλλά ξέρει και τις δυσκολίες της, στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών, να παράσχει όλα όσα θα ήθελαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όσον αφορά την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης ρευστότητας, όπως και νέων πεδίων κερδοφορίας και ευελιξίας, που φαίνεται να περιορίζονται, όσον αφορά, για παράδειγμα, το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία της τρόικας.


«Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα. Με δική της ευθύνη, έξοδος της χώρας από την κρίση δεν φαίνεται στον ορίζοντα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος. Πρόσθεσε ότι «πρώτον, δεν υπάρχει πλήρης και οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παραμένουν ακόμα εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα, που - όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup - αφορούν στα "κόκκινα" δάνεια, στο συνταξιοδοτικό, στις ιδιωτικοποιήσεις. Δεύτερον, η δόση των 7,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να καταβληθεί στη χώρα μας τον Ιούνιο, είναι η μισή σε σχέση με ό,τι είχε προγραμματιστεί. Τρίτον, η κυβέρνηση δεν έφερε λύση για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους».

Επιμένοντας ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα είχε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, την περασμένη Πέμπτη, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προσπάθησε να δικαιώσει τη διαχείριση της ΝΔ ως κυβέρνηση στα μάτια του κεφαλαίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποσιώπησε «τη βελτίωση του προφίλ του χρέους που έγινε τα τελευταία χρόνια (διπλή αναδιάρθρωση με ''κούρεμα'' χρέους, επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια και περίοδος χάριτος) και τη ''ρήτρα υπέρβασης των στόχων'' που υλοποιήθηκε το 2014 (''κοινωνικό μέρισμα'', μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών)». 

Πατώντας στο «αδύνατο σημείο» της κυβέρνησης, αναρωτήθηκε γιατί «θριαμβολογεί» όταν δεν τα κατάφερε ακόμα και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αφού «θα αποπληρωθεί μέρος» τους «και πάλι υπό αυστηρούς όρους, μεταθέτοντας την πλήρη αποπληρωμή τους, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017;». Για να καταλήξει: «Απαιτείται στιβαρή και αποφασιστική πολιτική ηγεσία, με σχέδιο και βούληση, σοβαρότητα και αξιοπιστία, που να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και να υλοποιήσει αναπτυξιακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: