Υπό το μοιρολατρικό σύνθημα "δεν γίνεται διαφορετικά" όλοι μαζί κατά του λαού..
Με αλλεπάλληλες προσθήκες αντιλαϊκών μέτρων «προοδεύουν» τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, εν μέσω ανταγωνισμών, εύθραυστων ισορροπιών και πρόσκαιρων συμβιβασμών ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ που ορίστηκε για τη Δευτέρα 9/5.
Καθεμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές, για λογαριασμό των μονοπωλίων και των τμημάτων του κεφαλαίου που υπηρετεί, και όλοι μαζί απέναντι στο λαό διαμορφώνουν τα μνημόνια διαρκείας της επόμενης μέρας, με φόντο και τις γενικότερες αβεβαιότητες και τους «κινδύνους» που εκδηλώνονται στην ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία...
Σφαγείο σε «εφεδρεία»
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαπραγματευτική ομάδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει να καταρτίσει τη συνοδευτική αναλυτική λίστα με ποσοτικοποιημένα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών. Τα μέτρα αυτά προέρχονται κυρίως από το σκέλος των κρατικών δαπανών. Μάλιστα, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τα «μισόλογα», η λίστα συμπεριλαμβάνει και τους κωδικούς του προϋπολογισμού που αφορούν στην απόδοση μισθών και συντάξεων, παράλληλα με την παραπέρα απογείωση των αντιλαϊκών φόρων και των χαρατσιών.
Η νομοθέτηση της συγκεκριμένης δέσμης μέτρων δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο αποτελεί τμήμα της νέας συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και των διακρατικών συμφωνιών, που αναμένεται να επικυρωθούν στη συνέχεια και από τα κοινοβούλια κρατών, όπου αυτό προβλέπεται, όπως στη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθέτηση του τρόπου λειτουργίας του «αυτόματου μηχανισμού» θα είναι άμεση, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος.
Ολοι μαζί απέναντι στο λαό
Σε κοινή δήλωση που δημοσιοποίησαν την Πέμπτη οι «θεσμοί» του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), επισημαίνουν: «Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη - μέλη, για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής».
«Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη», τόνισε την Παρασκευή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς, την ίδια μέρα που ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της «αξιολόγησης» με τον υπουργό Οικονομικών, Τζ. Λιου.
«Εχουμε επίσης δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή μας στη θέση του ΔΝΤ», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε εύθετο χρόνο».
«Κατά την άποψή μας, δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων, αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως οι «θεσμοί» «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», λέγοντας ότι ο μηχανισμός των εφεδρικών μέτρων «πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «βασικό σενάριο», ενώ «θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%». Σχετικά με το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και «η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αυτό».
Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι - πριν τον ορισμό της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ για τις 9/5 - ο Αλ. Τσίπρας έριξε στο τραπέζι την «ιδέα» έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε περίπτωση που δεν γίνει δυνατή η σύγκληση έκτακτου Γιούρογκρουπ. Πρόκειται για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό, ενόψει της αντιλαϊκής λαίλαπας και την ώρα που η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, καθώς και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και διαφοροποιήσεις είναι συγκεκριμένοι, δεν αλλάζουν ανάλογα με το αν οι αποφάσεις θα παρθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών (στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής) ή από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (σε επίπεδο Γιούρογκρουπ).
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, είχε δηλώσει, από την πλευρά του, πως γνωρίζει «ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι», προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.
Ο δε Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, τόνισε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ώστε να υπάρξει συμφωνία, να «γεφυρωθούν οι διαφορές». Αναφερόμενος στα «νομικά ζητήματα» που σχετίζονται με το «εφεδρικό» αντιλαϊκό πακέτο, σημείωσε: «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα (...) Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα, που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου