«Η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ετοιμάζεται να ψηφίσει αμέσως μετά το Πάσχα το αντιασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο. Η επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, κλιμακώνεται και χρειάζεται να απαντηθεί αποφασιστικά, με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από το σύνθημα - αίτημα "καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, να πληρώσουν τώρα για το Ασφαλιστικό κράτος και εργοδοσία".
Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη, η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των εκδοτών και των καναλαρχών, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ ακόμα πιο αποφασιστικά να ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους εργατοϋπαλλήλους των άλλων κλάδων, ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο, που δεν παίρνει καμιά διόρθωση, κανένα μερεμέτι.
Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις Ενώσεις του Τύπου και των ΜΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη για το φιάσκο στο οποίο κατέληξε η απεργιακή κινητοποίηση που οι ίδιες αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή. Την Τρίτη, μια μέρα πριν την ολοκλήρωση της 72ωρης απεργίας, αποφάσισαν άρον - άρον να την αναστείλουν, κάτω από την πίεση του απεργοσπαστικού μηχανισμού που οργάνωνε η εργοδοσία.
Ομως αυτό το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο, γιατί αυτή η κινητοποίηση ούτε προετοιμάστηκε, ούτε μπορούσε να αγκαλιάσει το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ και στον Τύπο, αφού είχε ένα στενό συντεχνιακό περιεχόμενο που εξαντλούταν στο "όχι στην κατάργηση του αγγελιόσημου".
Και όχι μόνο αυτό. Οι πλειοψηφίες ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ απέρριψαν επανειλημμένα την πρόταση των ταξικών δυνάμεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ για συντονισμένο αγώνα ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο, που θα περιλαμβάνει και την κήρυξη απεργίας, σε πορεία κλιμάκωσης και συντονισμού με τους εργαζόμενους στους άλλους κλάδους, με μέτωπο στην εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Μόλις την περασμένη βδομάδα, απέρριψαν στο διασωματειακό την πρόταση που κατέθεσαν από κοινού η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών για μια καθολική απεργία στον κλάδο την Τετάρτη 27 Απρίλη και προετοιμασία για μαζική συμμετοχή στη 48ωρη γενική απεργία.
Αντ' αυτού, χωρίς καμιά ουσιαστική προετοιμασία για μια τέτοια μάχη και χωρίς μέτωπο απέναντι στους εργοδότες, για λογαριασμό των οποίων καταργείται το αγγελιόσημο και προωθούνται οι άλλες αντιασφαλιστικές ανατροπές, η ΠΟΕΣΥ και άλλες Ενώσεις αποφάσισαν τριήμερη απεργία. Από το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν, απουσιάζει κάθε αναφορά στους εκδότες και καναλάρχες, τους οποίους μάλιστα οι ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ κάλεσαν την περασμένη Δευτέρα για να συναποφασίσουν (!) την πορεία της απεργιακής κινητοποίησης και ενώ φούντωναν οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους για απεργοσπασία. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρουσίαζαν την εργοδοσία σαν σύμμαχο των εργαζόμενων στον αγώνα για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Προβάλλουν συντεχνιακά αιτήματα
Οι πλειοψηφίες αυτές διαχωρίζουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ από τον αγώνα των συναδέλφων στους άλλους κλάδους και προβάλλουν σαν μοναδικό αίτημα τη διατήρηση του αγγελιόσημου και του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στη σημερινή τους μορφή. Απορρίπτουν το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών, για κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών, να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία για το Ασφαλιστικό.
Εβαζαν και βάζουν συστηματικά εμπόδια στην προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων να παλέψουν οι εργαζόμενοι με αιτήματα που προωθούν την ενότητα στον κλάδο, τον κοινό αγώνα με τους άλλους εργαζόμενους, που δεν περιορίζουν τις διεκδικήσεις "στα του οίκου μας", δεν καλλιεργούν τη συντεχνιακή λογική "να σωθούμε εμείς κι ας πνιγούν οι άλλοι".
Οι μέρες που απομένουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι μέρες κρίσιμες για την αποκάλυψη του αντιδραστικού χαρακτήρα της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και της κοροϊδίας με την οποία προσπαθεί να περάσει τα μέτρα. Προπάντων, όμως, είναι μέρες πολύτιμες για την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας που έχουν αποφασίσει συνδικάτα και άλλοι φορείς του κινήματος, για τον επιπλέον λόγο ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα.
Με τη στάση τους, η ΠΟΕΣΥ και οι άλλες Ενώσεις έβαλαν επιπλέον εμπόδια στην αποκάλυψη και στην καταγγελία των σχεδιασμών της κυβέρνησης, στην καλύτερη δυνατή προπαγάνδιση και οργάνωση της 48ωρης γενικής απεργίας αλλά και του χτεσινού συλλαλητηρίου, που ήταν άλλωστε και η πρώτη αγωνιστική απάντηση μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στο σχεδιασμό που κάνουν αυτές οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες για τον κλάδο.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει τους εκδότες και καναλάρχες που πίεζαν για απεργοσπασία, υπερασπιζόμενοι τάχα το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση. Είναι πρόκληση να ισχυρίζονται οι εργοδότες ότι με την απεργία δεν είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που παίρνει και γι' αυτό ζητούσαν τον τερματισμό της.
Είναι οι ίδιοι που έχουν ισοπεδώσει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Που από τα Μέσα τους, είτε λοιδορούν και συκοφαντούν, είτε αποσιωπούν τους εργατικούς αγώνες, ενώ λιβανίζουν από την άλλη την αντιλαϊκή πολιτική, καλώντας το λαό να αποδεχτεί "μεταρρυθμίσεις" σε βάρος του και νέες θυσίες για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Να μην περάσει κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας
Μπροστά μας έχουμε τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς την Κυριακή 8 Μάη και τη 48ωρη γενική απεργία. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, οξύνοντας την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματά της.
Να μην περάσει το κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας που σπέρνουν με τη στάση τους οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, έχουμε τη δύναμη να βάλουμε εμπόδια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανασύνταξης και αντεπίθεσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου