Η ζωή εν τάφω..
Την επικοινωνιακή διαχείριση του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, στα οποία συμφώνησε, μελετά η κυβέρνηση, ψάχνοντας τρόπο να τα «σερβίρει» στο λαό, ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας παίζεται ξανά η κακόγουστη παράσταση της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να επικοινωνεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου 2015», αλλά και για την αδυναμία σύγκλησης του Γιούρογκρουπ και ζήτησε, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Γιούρογκρουπ επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.
Πέραν αυτών, ανασύρονται παλιοί και νέοι εκβιασμοί σε βάρος του λαού, προκειμένου να συναινέσει στο νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα κάποιων χειρότερων που πάντα καραδοκούν.
Πλήρης αποδοχή του «αυτόματου κόφτη» για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, στη χτεσινή έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού υποστήριξε, κόντρα σε κάθε πραγματικότητα, ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τη «συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο κοινωνικά δίκαιο» και κρατώντας «όλες τις κόκκινες γραμμές», αφού ονόμασε... «εξορθολογισμό» τις σαρωτικές ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και «αναδιάρθρωση του Φορολογικού» την κλιμάκωση της φορολεηλασίας εναντίον του λαού, πρόσθεσε:
«Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει», ωστόσο «παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών».
Για να εξηγήσει ότι η... διαφωνία έγκειται στην πραγματικότητα στον τρόπο «σερβιρίσματος» των «εφεδρικών» αντιλαϊκών μέτρων, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στη νομοθέτησή τους εκ των προτέρων, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει «θεσμοθέτηση μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης», καθώς «η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων κινείται εκτός ορίων του Συντάγματος», όπως ανέφερε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός αυτός «πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Γιούρογκρουπ, δηλαδή: Αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση». Σε απλά ελληνικά, ο εν λόγω μηχανισμός θα συνιστά εγγυημένα έναν αυτόματο κόφτη μισθών, συντάξεων και δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου, όπως αυτοί καταγράφονται στο μνημόνιο και τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Η Ο. Γεροβασίλη επικρότησε τις δηλώσεις του Ντ. Τουσκ και του Ιταλού προέδρου της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, υπέρ της ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης», εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι τελικά θα οριστεί συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και θα προχωρήσει το ζήτημα της «αξιολόγησης».
Κατά τα λοιπά, προέτρεψε τη ΝΔ να εξηγήσει αν συμφωνεί με το ΔΝΤ για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και «να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας», όπως βάφτισε το συμφέρον του κεφαλαίου.
Διέψευσε σενάρια εκλογών, σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, αποχώρησης του Ευ. Τσακαλώτου απ' την κυβέρνηση και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ταμειακών διαθεσίμων και ότι δεν υπάρχει καμία ανασφάλεια επ' αυτού.
Εκβιάζουν με χειρότερα
Μια «γεύση» της κυβερνητικής τακτικής απέναντι στο λαό έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.
Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real FM», αναπαρήγαγε τον εκβιασμό των χειρότερων που δήθεν καραδοκούν, υποστηρίζοντας πως «όσο καθυστερούμε "ανεβαίνει ο λογαριασμός", γιατί χειροτερεύει το κλίμα στην οικονομία, αυξάνεται η αβεβαιότητα και αυτό επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά». Ανέφερε επίσης: «Θεωρώ ότι έχουν συμφέρον και η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι να δοθεί ένα σήμα σταθεροποίησης στην Ελλάδα και αποφυγής περιπετειών και υπενθυμίζω ότι το σενάριο που ζούμε τώρα θυμίζει πολύ όσα ως επιδιώξεις κατέγραφε στις περίφημες συνομιλίες με την κυρία Βελκουλέσκου ο κύριος Τόμσεν. Νομίζω ότι αυτή την ώρα κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να επιταχύνει τα πράγματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπηρετεί το κοινό συμφέρον, και της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της».
Υποστήριξε ακόμα πως «ενώ οι Ευρωπαίοι δέχονται ως λογική και αξιόπιστη την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης γι' αυτόν τον μηχανισμό που θα διορθώνει τυχόν αποκλίσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέχρι το 2018, υπάρχουν ενστάσεις από το ΔΝΤ, οι οποίες ενδεχομένως υποδαυλίζονται από τον κ. Σόιμπλε, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου