Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΤ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ

Οι πρόσφυγες αγωνίζοναι, τα ΜΑΤ τούς σταματούν
(σύνθεση plasticobilism Πριν 13.03)

Με πάνοπλους αστυνομικούς των ΜΑΤ αντιμετώπισε η κυβέρνηση την πρώτη μεγάλη διαδήλωση προσφύγων στην Αττική, ίσως γιατί τα συνθήματα «Είμαστε άνθρωποι» και «Ανοίξτε τα σύνορα» θεωρούνται εμπρηστικά και δεν πρέπει να ηχήσουν στο κέντρο της πόλης.

Περίπου 500 πρόσφυγες ξεκίνησαν την Τετάρτη από το Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό, μέσω της Γρηγορίου Λαμπράκη και της Πέτρου Ράλλη, με προορισμό την πλατεία Βικτωρίας. 


Έξω από το Αλλοδαπών πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, αλλά όταν επιχείρησαν να συνεχίσουν, τους ανέκοψαν οι αστυνομικοί και τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να επιστρέψουν στο Σχιστό. Οι «ταραξίες» που παρεμποδίστηκαν ήταν νέοι, έφηβοι, πολλές γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά ή στο καρότσι. Δεν έφεραν σακίδιο ή άλλες αποσκευές, σημάδι ότι δεν είχαν σκοπό να εγκατασταθούν στην πλατεία Βικτωρίας εμποδίζοντας την «ανακατάληψή» της από τον Γ. Καμίνη. Τα συνθήματά τους ήταν γραμμένα πάνω σε καφετιά χαρτόνια, σαν κι αυτά που πολλοί πρόσφυγες χρησιμοποιούν για στρώμα και προσκέφαλο…

Είναι αναπόφευκτο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να αρχίσουν να διαδηλώνουν, να μη δέχονται το στάτους του «εγκλωβισμένου» ή του υποψήφιου προς επαναπροώηση. Πώς να δεχτούν την επαναπροώθηση στην κόλαση;  Προφανώς, για την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, το «είμαστε άνθρωποι» δεν συνεπάγεται και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης.

«Θα ανακαταλάβουμε βαθμιαία την πλατεία [Βικτωρίας] σε συνεργασία με την αστυνομία και τις προνοιακές υπηρεσίες», δήλωσε ο Γ. Καμίνης (στην ιστοσελίδα του δήμου το «θα ανακαταλάβουμε» στρογγυλεύτηκε σε «αποκατάσταση της κανονικότητας»). Όμως ανακατάληψη σημαίνει ότι προηγήθηκε κατάληψη, ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται σαν εισβολείς.

Η λαϊκή αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες έχει επιβεβαιωθεί με μαζικό και συγκινητικό τρόπο, όμως δεν μπορεί παρά να πάρει και τη μορφή κοινών αγώνων με τους πρόσφυγες, καθώς η σκληρή νεομνημονιακή πολιτική κάνει πολλούς από εμάς να ξεχνάμε ότι «είμαστε άνθρωποι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: