Βάλια Μπαζού
Στην ακύρωση του διαγωνισμού γνωστού και ως «ΚΤΗΜΑ 13», προϋπολογισμού 572 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε η ΕΚΧΑ που δρομολογεί πλέον τις διαδικασίες για την προκήρυξη νέου.
Η ακύρωση του διαγωνισμού οριστικοποιήθηκε παρά τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις που έγιναν με στόχο να εμπλακούν ακόμα και οι εκπρόσωποι των δανειστών έτσι ώστε οι στημένοι διαγωνισμοί να μην ακυρωθούν.
Οι συνολικά 28 διαγωνισμοί που αφορούσαν στην κτηματογράφηση 16 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, δηλαδή του 65% της συνολικής έκτασης της χώρας, προκηρύχθηκαν τον Οκτώβριο του 2013 και υποβλήθηκαν 61 προσφορές από 20 διαγωνιζόμενα σχήματα.
Όπως έχει αποκαλύψει το «Π», ω του θαύματος, για τις 22 από τις 28 συμβάσεις οι μεγαλύτερες εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν από 2,1% έως 5,5%, ενώ στις υπόλοιπες έξι συμβάσεις οι μεγαλύτερες εκπτώσεις κυμαίνονταν από 20% έως 35%.
Εν ολίγοις, η συντριπτική πλειονότητα των προσφορών δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσες για το Δημόσιο αφού οι εκπτώσεις ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ιδιαίτερα για τα δεδομένα της αγοράς εκείνη την εποχή.
Ξένα μελετητικά γραφεία που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό άρχισαν να υποπτεύονται ότι κάτι περίεργο τρέχει όταν διαπίστωσαν ότι εναλλάξ οι ίδιες εταιρείες συμμετείχαν στους διαγωνισμούς προσαρμόζοντας τις εκπτώσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είναι γνωστές εδώ και πάνω από έναν χρόνο και στις διοικήσεις του ΕΚΧΑ, σε όποιους διαγωνισμούς συμμετείχαν μόνο ορισμένα ελληνικά γραφεία έστησαν τις προσφορές έτσι ώστε να μοιραστούν την πίτα των 500 εκατομμυρίων.
Για παράδειγμα, η έρευνα έδειξε ίχνη συνεννόησης αφού εναλλάξ προσέφερε πότε το ένα γραφείο έκπτωση 1,5% και πότε το άλλο, με αποτέλεσμα να μοιράζονται την πίτα.
Παράλληλα, σε όποιον διαγωνισμό συμμετείχαν και ξένα μελετητικά γραφεία, οι ίδιες ελληνικές εταιρείες έδιναν εκπτώσεις έως και 35% για να τους πετάξουν έξω από τη διαδικασία.
Η πρακτική αυτή έγινε αντιληπτή από τους ξένους, οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελία προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) για προσυμφωνημένες προσφορές, «παγώνοντας» έτσι επί της ουσίας τη διαγωνιστική διαδικασία.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η ΕΚΧΑ, θα προχωρήσουν στην επαναπροκήρυξη των μελετών αφού οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα έβαζε το έργο σε περιπέτειες και θα συνεπαγόταν μεγάλη καθυστέρηση λόγω των προσφυγών που θα έκαναν οι εταιρείες που έπεσαν στη λούμπα των στημένων διαγωνισμών.
Ποντίκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου