Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ Η ΕΙΡΗΝΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ; (ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ)

 
Η επίλυση στην συριακή κρίση
στο τραπέζι των διαπργματεύσεων
μετά το πεδίο των μαχών
 
Πούτιν : Επιστρέφουμε στη Συρία που η επιχείρηση στοίχισε ως τώρα 33 δισεκατομμύρια ρούβλια [$480 εκατομμύρια] εντός ωρών αν χρειαστεί !!
.
     Η σχεδόν εξάμηνη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία ήταν αναμφισβήτητα, απόλυτα επιτυχής.
  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποίηση επειδή είδαν τους στόχους που είχαν βάλει να επιτυγχάνονται πλήρως.
  Δεν αποτελεί μυστικό πως η ρωσική επιχείρηση στη Συρία, διέσωσε το καθεστώς Άσαντ από τα χέρια των κατακτητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά και των μισθοφόρων κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας αλλά και τους εξοπλισμένους από την CIA με αμερικανικού πυραύλους ΤΟW «αντικαθεστωτικούς αντάρτες».
  Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο Ρώσος πρόεδρος,  ρωσική στρατιωτική παρουσία θα εξακολουθεί να υπάρχει στη Συρία, χωρίς να διευκρινίζονται τα μελλοντικά σχέδια. «Η ναυτική μας βάση στην Ταρτούς (Ταρσό) και η αεροπορική βάση στην Khmeimim θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά  και θα προστατεύονται από γη, θάλασσα και αέρα”, πρόσθεσε ο Πούτιν.
 
  Προφανώς εννοούσε πως θα συνεχισθούν τα πλήγματα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου και του Μετώπου al-Nusra της al- Qaeda.  
   Ο σμήναρχος Viktor Bondarev, τρίτος στην ιεραρχία των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων.
 
  
Η μικρή ρωσική αεροπορική αποστολή πέτυχε πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα. Και αυτό δεν είναι άποψη, αλλά γεγονός.
 Η αποχώρηση της κύριας δύναμης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, ήταν ταυτόχρονα και επικίνδυνη απόφαση. Ο χρόνος απομένει να αποδείξει πως ήταν και η σωστή.
 
  Σύμφωνα με τον Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτη του ρωσικού περιοδικού “Russia in Global Affairs” «η Ρωσία ολοκλήρωσε την κύρια αποστολή της στη Συρία και δεν επέτρεψε στη χώρα αυτή να επαναληφθεί το σενάριο της Λιβύης. Να καταστεί δηλαδή απόλυτα ασταθής και ανεξέλεγκτη χώρα στην περιοχή». Για να συμπληρώσει: «Ο αντικειμενικός στόχος τωνεπιχειρήσεων των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων δεν ήταν μόνο να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά να αντιστραφεί η παλίρροια του εμφυλίου πολέμου».
 
  Πολλοί είναι οι παρατηρητές που αποδίδουν -με έκπληξη- στη ρωσική επιτυχή στρατιωτική επιχείρηση, το γεγονός ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου διατηρήθηκε, σε γενικές γραμμές. 
 
# Αποκατέστησαν την επικράτηση της εξουσίας της συριακής κυβέρνησης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, την στιγμή που παρέπαιε.
 
# Με ισχυρά ερείσματα το συριακό καθεστώς μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους ξενοκίνητους αντιπάλους του.
 
# Απέδειξαν ότι μπορούν επιτυχώς να απαγκιστρωθούν μετά από λίγων μηνών στρατιωτική εμπλοκή. Κάτι που θα πρέπει να ζηλεύουν οι Αμερικάνοι ηγέτες.
 
  Όπως υποστηρίζει ο Vladimir Yevseyev, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την  Ευρασιατική Ολοκλήρωση και Ανάπτυξη στις χώρες της Κοινοπολιτείας (πρώην σοβιετικές δημοκρατίες), «η Ρωσία προσπάθησε να αντιστρέψει την κατάσταση ώστε να μειωθεί ο ρόλος των ξένων παικτών στις συριακές υποθέσεις».
  Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη πως προηγήθηκαν δημιουργικές επαφές ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα πριν αρχίσει η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία και αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα μειωθεί η τουρκική ανάμειξη στα συριακά πράγματα.
 
  Εκείνο που είναι αξιοπερίεργο για τους παρατηρητές, είναι πως έπεσαν τόσο έξω οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου, και είδαν πως αντί να γίνει αντιπαθής ο «δικτάτορας Άσαντ» στα μάτια όλου του κόσμου, φάνηκε να τον προτιμούν από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, ή τους μαχητές της αλ-Κάιντα και του Μετώπου αλ-Νούσρα.
  Έτσι ακόμη και ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ξέχασε εκείνη την προϋπόθεση «ο Άσαντ πρέπει να φύγει» πριν αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις και αποδέχθηκε την παρουσία του Ιράν στο τραπέζι των συνομιλιών.
 
   Πάντοτε απομένει τι θα γίνει «την επόμενη ημέρα». Και δεν είναι ώρα να γίνουν προβλέψεις. Ωστόσο, το συριακό δράμα δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που περιμένουν απάντηση:
# Θα επιτύχει η ειρηνευτική διαδικασία;
# Άραγε θα κομματιαστεί η Συρία;
# Σε πόσα κομμάτια;
 
  Πάντως, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS ο Άσαντ ενημέρωσε τον Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία τους πως είναι έτοιμος να αρχίσει πολιτική διαδικασία στη χώρα το συντομότερο δυνατόν και εξέφρασε την ελπίδα πως θα καρποφορήσουν  οι υπό τον ΟΗΕ συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την αντιπολίτευση.
 
   Η πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία ήταν μονομερής. Όπως και η απόφαση για τον τερματισμό της, ξεφεύγοντας από ένα ναρκοπέδιο. Νικητής. Όχι όπως οι Σοβιετικοί από το Αφγανιστάν. 
 
  Απομένει να δούμε τώρα, τι θα αποφασίσει η Ουάσιγκτον που παραμένει στο βαλτωμένο ναρκοπέδιο του Αφγανιστάν μαζί με τους εταίρους της, χώρια τις πληγές στο γόητρό της από τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Λιβύη αλλά και τη Συρία.
 
  Για μια ακόμη φορά, όπως παλιά, οι δύο κύριοι παίκτες που πρωταγωνιστούν και στη συριακή κρίση, είναι ΗΠΑ και Ρωσία. Επειδή μόνο εκείνες φαίνεται να έχουν την δύναμη και τη δυνατότητα να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις και να τις εφαρμόζουν.
 
  Η λυπηρή διαπίστωση για τις περιορισμένες δυνατότητες των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ που φαίνεται πως παίρνουν αποφασιστικής σημασία αποφάσεις για τον Κόσμο. Ιδιαίτερη θλίψη προκαλεί ότι η ΕΕ που δεν μπορεί να παίξει ανεξάρτητο ρόλο για τη Μέση Ανατολή, που είναι σημαντική γειτονική της περιοχή.
  Πούτιν: “Επιστρέφουμε σε Συρία εντός ωρών αν χρειαστεί”
 
   Σε ομιλία του στο Κρεμλίνο τρεις ημέρες αφού διέταξε τη μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο μικρότερος αριθμός δυνάμεων που άφησε πίσω στο έδαφος του στενότερου συμμάχου του στη Μέση Ανατολή είναι αρκετά μεγάλος ώστε να βοηθήσει τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να καταγράφουν πρόοδο.
 
   «Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε νέες και σοβαρές επιτυχίες στο εγγύς μέλλον» τόνισε ο Πούτιν σε ένα ακροατήριο 700 αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο.
 
  Αναφέρθηκε ειδικά στην Παλμύρα εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ σύντομα θα ανακτήσουν τον έλεγχό της. Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, του Μετώπου αλ Νόσρα κι άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει μια ευρείας κλίμακας βοήθεια στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας. Αν και, όπως επισήμανε, προτιμά μια διπλωματική επίλυση της κρίσης που θα επιτευχθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ρωσία με ευκολία θα μπορούσε να αναπτύξει εκ νέου τις δυνάμεις της στο συριακό μέτωπο.
  Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Πούτιν, το κόστος που επωμίσθηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για τις επιχειρήσεις στην Συρία έφτασε τα 33 δισεκατομμύρια ρούβλια [$480 εκατομμύρια] με διαθέσιμα από τον προϋπολογισμό του 2015.

 
 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε την απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της από τη Συρία, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα βοηθήσει ενδεχομένως στη «μείωση των αριθμού των προσφύγων» που αναζητούν τρόπους να μεταβούν στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: