Σαδισμός ! Υπερασπίζονται τις ως τώρα ανατροπές καθώς επωάζουν νέες !!
Να στηρίξει τις νέες μεγάλες ανατροπές που φέρνει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, επικαλούμενος τις δυσμενείς οικονομικές αλλαγές στους πόρους των Ταμείων, επιχείρησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Μιλώντας χτες σε σχετική ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη ότι δεν χρειάζεται αλλαγή ο νόμος 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) και αντέτεινε ότι ο νόμος αυτός έγινε στη βάση άλλων οικονομικών δεδομένων.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι τότε το ΑΕΠ ήταν πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με σήμερα, ότι η ανεργία ήταν μόλις 12%, ενώ τώρα υπάρχει δραματική μείωση των πόρων των Ταμείων, οι οφειλές προς αυτά έχουν αυξηθεί και υπάρχει και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ και προς τον ΟΑΕΕ στα 10 δισ. ευρώ.
Αν και η επιχειρηματολογία αυτή του υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τα κόμματα που κυβέρνησαν πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), για το ποιος εφαρμόζει λιγότερο επώδυνα μέτρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποπροσανατολιστούν από το κύριο. Και αυτό είναι η προσπάθεια και της σημερινής κυβέρνησης, να καλύψει τα νέα αντεργατικά μέτρα και την καρατόμηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με το φύλλο συκής των νέων οικονομικών δεδομένων, της μη καταβολής εισφορών κ.λπ.
Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να απαντήσει γιατί οι επιχειρήσεις συνεχίζουν απτόητες να μην καταβάλλουν τις εισφορές προς το ΙΚΑ, τη στιγμή μάλιστα που παρακρατούν και τις εισφορές των εργαζομένων σε αυτές, γιατί δεν γίνεται τίποτα για την «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία και πώς εξηγείται η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων με το νέο σχέδιο, τη στιγμή που η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Βέβαια, το έργο του υφυπουργού να δικαιολογήσει τις ανατροπές δεν ήταν και τόσο δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως διαδέχτηκε στο βήμα της ημερίδας καθηγητές και «ανθρώπους της αγοράς», που ούτε λίγο - ούτε πολύ, κρίνουν «άτολμη» και «ημιτελή» τη νέα παρέμβαση, προκρίνοντας τη δημιουργία ενός ακραιφνούς «κεφαλαιοποιητικού συστήματος», με την εμπλοκή και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Μιλώντας στην ημερίδα, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Φράγκος, ανακοίνωσε την ένταξη και των Ταμείων Πρόνοιας (αποδίδουν τα εφάπαξ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, τα Ταμεία Πρόνοιας θα εντάσσονταν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καταβάλλουν την κύρια σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό επισημοποιείται η ήδη ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει και στην περίπτωση των εφάπαξ τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή τον μηχανισμό μόνιμης περικοπής των εφάπαξ, όπως ακριβώς προβλέπεται και για τις επικουρικές συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου