Συμφωνεί διαφωνώντας για λόγους αντιπολιτευτικούς!!
Ανεβάζει τους τόνους κριτικής της στην κυβέρνηση η ΝΔ, από τη σκοπιά του
κεφαλαίου βέβαια και για το αν εξυπηρετείται αποτελεσματικά η
στρατηγική του. Εξ ου και επιμένει ότι η «ανικανότητα» της κυβέρνησης
δεν της επιτρέπει να διαχειριστεί ζητήματα όπως το Προσφυγικό ή το
κλείσιμο της «αξιολόγησης».
Στο διά ταύτα, πάντως, η κριτική της δείχνει στην ίδια κατεύθυνση με αυτή όπου κινείται και η κυβέρνηση, στο πώς θα υλοποιηθούν αποφάσεις που πάρθηκαν για το Προσφυγικό στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ και ΕΕ και στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Χαρακτηριστικά όσα είπε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπου τόνισε ότι «το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα είναι, δυστυχώς, εκτός ελέγχου», ότι «η πραγματική οικονομία συντηρείται στη ζωή με τεχνητές αναπνοές. Η αξιολόγηση σήμερα είναι σχεδόν κλινικά νεκρή. Η κοινωνία (...) βράζει. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται. Τίποτα δεν φαίνεται να προχωρά».
«Υπευθυνότητα» στην υλοποίηση των δεσμεύσεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
Εστιάζοντας στο Προσφυγικό και ζητώντας μεγαλύτερη καταστολή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έσπευσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, στους πρόσφυγες, στους παράτυπους μετανάστες και φυσικά στους λαθροδιακινητές, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ευρώπη ήταν μέσα από την Ελλάδα». Επίσης ότι «δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική. Ανοιξε την Αμυγδαλέζα συνοδεία καμερών, πολυδιαφημισμένη επιχείρηση (...) Απαξίωσε το σκοπό και τη λειτουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης» και «εξίσωσε η κυβέρνηση τους οικονομικούς μετανάστες με τους πρόσφυγες. Τους άφησε ελεύθερους, όλους μαζί, να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη (...) εγκατέλειψε τα προγράμματα εκούσιων και υποχρεωτικών επιστροφών όσων δεν δικαιούνται status πρόσφυγα. Θυμίζω ότι, μεταξύ 2012 και 2014, περισσότεροι από 50.000 παράτυποι μετανάστες είχαν επιστρέψει στις χώρες προέλευσής τους» παρέπεμψε στις τέτοιες επιδόσεις της κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ.
«Με αυτό τον τρόπο, η ίδια η κυβέρνηση υπονόμευσε την υποχρέωση της χώρας μας, η οποία απορρέει από τον κώδικα Σένγκεν, να φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας ευρωπαϊκά σύνορα» συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ έθεσε και ζήτημα ότι «οιΕνοπλες Δυνάμεις, δυστυχώς, βρέθηκαν έξω από τη διαχείριση του προβλήματος».
Μιλώντας για «προκλητική ανικανότητα» της κυβέρνησης, αντιτάχθηκε στο «συμψηφισμό μεταξύ του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος και της αξιολόγησης του προγράμματος.Καταλαβαίνετε ότι εδώ ο κίνδυνος είναι προφανής. Να βρεθούμε ηττημένοι και στα δύο πεδία». Επίσης, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «οι απειλές για μονομερείς ενέργειες, βέτο και διάφορα άλλα που ακούω, δεν ωφελούν. Εξάλλου, οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού είναι ακόμα νωπές».
Αναφορικά με το κόμμα του, εξήρε την «υπεύθυνη» στάση του ως αξιωματική αντιπολίτευση, εστιάζοντας π.χ. στο γεγονός ότι «στηρίξαμε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο», όταν η τέτοια παρουσία εδώ γκριζάρει παραπέρα το αρχιπέλαγος και παράλληλα εμπλέκει βαθύτερα το λαό στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Ζήτησε «να δημιουργηθούν όχι μόνο ανοιχτοί, αλλά και κλειστοί φυλασσόμενοι χώροι για τους παράτυπους μετανάστες». Ζήτησε, ακόμα, «περισσότερη συμμετοχή» από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τάχα «για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων - μεταναστών». Οπως και «έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση».
Υπό την αγωνία της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»...
Για δε την οικονομία, είπε: «Τα πράγματα στην οικονομία εξελίσσονται με τον πιο αρνητικό τρόπο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην οικονομία από την αβεβαιότητα, η οποία οδηγεί μαθηματικά στην ασφυξία. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, επαναλαμβάνει το περσινό σενάριο. Παριστάνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά. Χάνει χρόνο. Αυτό έχει τεράστιο κόστος».
Στο ίδιο μοτίβο, επέμεινε πως «κάθε άλλη καθυστέρηση είναι εγκληματική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Εχουμε εισέλθει, πια, σε μια ζώνη εξαιρετικά υψηλού κινδύνου. Θυμίζω ότι η αξιολόγηση, η πρώτη αξιολόγηση, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2015».
Σε αυτή τη βάση, παρουσίασε ως στόχο του η ΝΔ να «εκφράζει, κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότερο ένα διευρυμένο κοινωνικό ρεύμα υπέρ των δίκαιων μεταρρυθμίσεων», αντιπαρατάσσοντας «στα ψέματα και στην ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ» την «αλήθεια και την αποτελεσματικότητα», βασικά την ακόμα πιο αποφασιστική προπαγάνδιση και εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου