Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ Ο ΝΟΤΙΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ..

Αποτέλεσμα εικόνας για αγωγοί φυσικού αερίου

 Λογαριάζουν όμως δίχως τον έναν εκ των δύο ξενοδόχων (Τουρκία Βουλγαρία) τουλάχιστον


«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΠΑ, της ιταλικής «Edison» και της ρωσικής «Gazprom», για την κατασκευή αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και «τρίτων χωρών», τις οποίες δεν κατονομάζει, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. 


Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπογράφτηκε στη Ρώμη για την αναβίωση του «Νότιου Διαδρόμου», ως εναλλακτική οδό μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, «μπορεί να ενισχύσει καθοριστικά τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. 

Το μνημόνιο συναντίληψης ενδυναμώνει την προοπτική αυτού του σχεδίου, το οποίο πηγάζει από πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και αποτυπώνει τις απόλυτα θετικές εκτιμήσεις για τις δυνατότητες πραγματοποίησής του». Οπως επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση, «πρόκειται για ένα έργο που συνάδει με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για πολλαπλότητα των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, ως αναγκαιότητα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Πάντως, η αναβίωση του σχεδιασμού για τη δημιουργία του «Νότιου Διαδρόμου» μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά προς το παρόν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο βρίσκεται, καθώς η υλοποίησή του επιβάλλει τη συμμετοχή ενός ακόμη εταίρου, είτε της Τουρκίας είτε της Βουλγαρίας. Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί αυτό το διάστημα τουλάχιστον, αποκλείουν τη συμμετοχή της Αγκυρας στο σχεδιασμό. 

Επίσης, η Βουλγαρία, αν και η πολιτική ηγεσία της πρόσφατα εκδήλωσε ενδιαφέρον για μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ήταν αυτή που κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αλλά και των ΗΠΑ σε άτυπο επίπεδο) ουσιαστικά ακύρωσε την κατασκευή του «Νότιου Διαδρόμου». Αλλωστε, υπάρχει και η παράλληλη ανάπτυξη του «Nord Stream 2», για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Γερμανίας, που προκαλεί μεγάλες αντιθέσεις, όπως π.χ. με Ιταλία, γιατί η Γερμανία καθίσταται κύριος διανομέας του φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: