Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ

Οι δρόμοι της προσφυγιάς - Media
Μορφωμένοι και νέοι η πλειοψηφία των Σύριων που πήραν τους δρόμους της φωτιάς
Νέοι και στη συντριπτική τους πλειονότητα μορφωμένοι είναι οι Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα εγκαταλείποντας την κατεστραμμένη χώρα τους.
Τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ των εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στοιχεία συγκλονιστικά, τα οποία προέκυψαν από έρευνα που διεξήγαγε η Ύπατη Αρμοστεία από τις 15 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2016, με συνεντεύξεις που πραγματοποίησε σε περισσότερους από 400 πρόσφυγες που έφτασαν στη Χίο, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας, το 94% των Σύρων που έφθασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι διά θαλάσσης για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τη βία στην πατρίδα τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τo 85% των Σύρων είχαν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα, ενώ το 87% ταξίδεψε με μέλη της οικογένειάς του. 
Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τον τρόπο με τον οποίο φθάνουν οι Σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τις τέσσερις οδούς διαφυγής που υπάρχουν. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας:
  • Το 45% φθάνει απευθείας από τη Συρία στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.
  • Το 25% των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα ζούσαν προηγουμένως για αρκετό διάστημα στην Τουρκία.
  • Το 19% ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Συρία, στη συνέχεια πέρασε στον Λίβανο, την Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα.
  • Το 2% ζούσε προηγουμένως στον Λίβανο και από εκεί πέρασε στην Τουρκία για να καταλήξει στην Ελλάδα.
  • Το 2% ζούσε προηγουμένως στην Ιορδανία και από εκεί πέρασε στην Τουρκία με τελικό προορισμό την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι από την έρευνα προέκυψε πως το 15% των Σύρων που έφτασαν τελικά στην Ελλάδα είχαν προσπαθήσει και άλλες φορές στο παρελθόν ανεπιτυχώς, αλλά δεν το έβαλαν κάτω.
Από την έρευνα προέκυψε ακόμα ότι το 34% των Σύρων που έφτασαν σε ελληνικά νησιά ζούσαν για περισσότερους από έξι μήνες σε άλλη χώρα πριν επιχειρήσουν το ταξίδι τους για την Ελλάδα και συγκεκριμένα το 25% στην Τουρκία, το 4% στον Λίβανο, το 2% στο Ιράκ και ένα ακόμα 2% στην Ιορδανία.
Άκρως ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο ότι το 47% εκείνων που ζούσαν για πάνω από έξι μήνες σε άλλη χώρα πριν περάσουν στην Ελλάδα δεν είχαν κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο. Από το υπόλοιπο ποσοστό, το 14% είχε έγγραφα προσωρινής διαμονής και το 32% κάρτα πρόσφυγα.
Στο ερώτημα για ποιον λόγο, αν και ζούσαν επί έξι μήνες σε άλλη χώρα και είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν ακόμα ένα επικίνδυνο ταξίδι, οι απαντήσεις τους αποκαλύπτουν ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες αλλά και οι χώρες υποδοχής. Και αυτό γιατί το 41% απάντησε ότι υποχρεώθηκε να φύγει γιατί δεν μπορούσε να βρει εργασία που να έχει σχέση με τις δεξιότητές του και που να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του, αλλά και για να αποφύγει την εκμετάλλευση. Παράλληλα το 16% απάντησε γιατί είχε πέσει θύμα διακρίσεων.
Όσον αφορά στο πώς μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους, το 41% απάντησε ότι δανείστηκε από φίλους, το 18% από τις οικονομίες του, ένα άλλο 18% από χρήματα που δανείστηκε από μέλη της οικογένειάς του και ένα 16% από την πώληση των περιουσιακών του στοιχείων.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο που αποκαλύπτει πώς ο πόλεμος στη Συρία έχει οδηγήσει σε διάλυση τις οικογένειες είναι ότι συνολικά το 40% των οικογενειών που έφτασαν στην Ελλάδα είναι ή υποχρεώθηκαν να καταστούν μονογονεϊκές, αφού ταξίδεψαν με ένα ενήλικο μέλος και συγκεκριμένα το 20% μόνο με τον πατέρα και ένα άλλο 20% μόνο με τη μητέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 11% δήλωσε στην έρευνα του ΟΗΕ ότι έχει αφήσει πίσω τον/τη σύζυγο, το 55% τους γονείς του και το 18% τα παιδιά του. Στο ερώτημα για ποιον λόγο αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω μέλη της οικογένειάς τους, το 58% απάντησε εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, το 21% εξαιτίας της επικινδυνότητας του ταξιδιού, το 15% γιατί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας παρεμποδίστηκαν στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν και ένα άλλο 15% γιατί επρόκειτο για μέλη της οικογένειάς τους πολύ ευάλωτα για να μπορέσουν να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι.
Και από την έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προκύπτει ότι ένα 3% των προσφύγων είναι ασυνόδευτα παιδιά, αν και – όπως σημειώνεται στην έρευνα – δεν ήταν πάντα δυνατή η πρόσβαση των ερευνητών στα σημεία όπου φιλοξενούνται τα ασυνόδευτα παιδιά. Να σημειωθεί ακόμα ότι 2% των γυναικών έφτασαν στην Ελλάδα σε κατάσταση εγκυμοσύνης, επίσης 2% ενώ ακόμα θήλαζαν, 5% είναι ανάπηροι και 2% με ψυχικά νοσήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: