Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Πρεσβευτής των ΗΠΑ
αποκαλύπτει ποιους βοηθούσαν
οι Αμερικανοί στην Συρία


 
  Ο Ρόμπερτ Φορντ ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Τότε δεν ήταν μόνο ο αρχιτέκτονας της απόπειρας καθεστωτικής αλλαγής στην ασιατική χώρα, αλλά δραστήρια είχε συνεργαστεί με τους αντάρτες ώστε να επιτύχουν την ανατροπή του Άσαντ.
 

  Όπως διαβεβαίωνε τότε ο Φορντ, «εκείνοι που έχουν πάρει τα όπλα για να ανατρέψουν τη συριακή κυβέρνηση είναι μετριοπαθείς και δημοκράτες, που επιθυμούν την αλλαγή ενός αυταρχικού καθεστώτος».



  Όπως, όμως, τελικά παραδέχτηκε (πριν από έναν χρόνο στο Twitter -αλλά που τώρα βγήκε στη δημοσιότητα) «οι μετριοπαθείς που υποστήριζε τελικά μάχονταν στο πλευρό των τζιχαντιστών του ISIS» (Ισλαμικού Χαλιφάτου ή Daesh).
 

 Στα τέλη του περασμένου χρόνου, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε από το«McClatchyNewsService», ο Φορντ παραδέχτηκε μάλιστα ότι η συνεργασία έφθανε σε τέτοιο βαθμό ώστε «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σταματήσουν να τους εξοπλίζουν».
 

  Έτσι, με το στοιχείο αυτό, επιβεβαιώνονται όσοι κατηγορούνταν πως προωθούν «θεωρίες συνομωσίας» επειδή είχαν καταγγείλει ότι η εξέγερση των αντικαθεστωτικών στη Συρία καθοδηγήθηκε και ενισχύθηκε από το εξωτερικό. Οι αποκαλύψεις αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει αρχίσει η αμφιλεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Γενεύη για το Συριακό. Με αμφισβητούμενη τη συμμετοχή ορισμένων εμπλεκόμενων ομάδων στον εμφύλιο πόλεμο.

 

Στη Γενεύη (πήγε τελικά) η συριακή αντιπολίτευση
  Όπως μας δίνουν να καταλάβουμε τα δυτικά Μέσα, η Σαουδική Αραβία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, αφού τελικά έστειλε -σπό το Ριάντ- τους αντιπροσώπους της "συριακής αντιπολίτευσης".
 Έτσι, από την Κυριακή, και παρά τους αρχικούς δισταγμούς, η συριακή αντιπολίτευση φαίνεται να δίνει το «παρών» στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για τη Συρία. Ωστόσο, δεν αποκλείονται ανατροπές της τελευταίας στιγμής.
 Η αποκαλούμενη «Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων» (HCN), που αποτελεί τον κύριο κορμό της συριακής αντιπολίτευσης, έφθασε τελικά το βράδυ του Σαββάτου στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου είχαν αρχίσει από την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις με συντονιστή τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.
 

  Στόχος του ντε Μιστούρα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας. Το σχέδιο του ΟΗΕ προβλέπει, επίσης, την εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης και την ψήφιση νέου συντάγματος το συντομότερο δυνατόν, αλλά και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εντός 18 μηνών. Στην αντιπροσωπεία της ομάδας HCN συμμετέχουν 17 διαπραγματευτές, καθώς και άλλοι 25 εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

«Συζητάμε, δεν διαπραγματευόμαστε»
 

  Ωστόσο, το τοπίο της διαπραγμάτευσης παραμένει θολό. Λίγο πριν αναχωρήσει από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για τη Γενεύη, ο συνασπισμός HNC ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι πηγαίνει στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ για να συμμετάσχει «σε συζητήσεις, όχι σε διαπραγματεύσεις».
 

  Από την Κυριακή, και παρά τους αρχικούς δισταγμούς, η συριακή αντιπολίτευση φαίνεται να δίνει το «παρών» στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για τη ΣυρίαΤο βράδυ του Σαββάτου η εκπρόσωπος του HNC Φαράχ Ατασί δήλωνε ότι η αντιπολίτευση «έρχεται για συνομιλίες με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ ντε Μιστούρα και όχι για διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Άσαντ, ούτε καν για να δρομολογήσει μία μελλοντική διαδικασία διαπραγματεύσεων». Ακόμα και λίγο πριν από την πρώτη συνάντηση της Κυριακής, ο συντονιστής του HCN Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος δεν παρίσταται προσωπικά στη Γενεύη, απειλούσε με αποχώρηση της αντιπροσωπείας, εάν δεν «τερματιστούν τα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ».
 

  Η λύση που έχει επιλεγεί, και καταβάλλονται προσπάθειες να εφαρμοστεί από σήμερα, είναι μία εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση, κατά την οποία οι εκπρόσωποι του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης θα παραμένουν σε διαφορετικές αίθουσες, ενώ ο ντε Μιστούρα θα πηγαινοέρχεται κομίζοντας τις προτάσεις της μίας πλευράς στην άλλη. Πάντως η αντιπολίτευση παραμένει διχασμένη ανάμεσα σε αυτούς που αποδέχονται την ενδεχόμενη συμμετοχή του Άσαντ σε μία μελλοντική μεταβατική κυβέρνηση και σε εκείνους που την απορρίπτουν κατηγορηματικά.
 

  Αδιευκρίνιστος παραμένει και ο ρόλος των Κούρδων μαχητών στη Συρία. Το ισχυρό κουρδικό κόμμα PID μπορεί να καταγράφει επιτυχίες στο πεδίο της μάχης κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά μεγάλο μέρος της συριακής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αντιδρά σε πιθανή συμμετοχή του στις συνομιλίες της Γενεύης. Όπως εξηγεί στη γερμανική τηλεόραση ο εκ των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης Μπασάμ Αλ Μαλίκ «το PID στην πραγματικότητα συνεργάζεται με το καθεστώς Άσαντ και θέλει την απόσχιση των κουρδικών περιοχών από τη Συρία, κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψει η αντιπολίτευση».

Συνεχίζονται οι μάχες στη Μαντάγια
 

  Πάντως, συνεχίζονται οι μάχες στην πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Άσαντ πόλη Μαντάγια, στη δυτική Συρία, η οποία έχει γίνει πλέον σύμβολο για τα δεινά που πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Μάρτιο του 2011.
 

  Το Σάββατο η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε ότι ακόμα και μετά τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε έφθασε στην πόλη η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από μήνες, άλλοι 16 άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασιτία.
 

  Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι στη Συρία δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: