Είναι θέμα ταξικής συνείδησης και κοινωνικής παιδείας η διακυβέρνηση μιας χώρας και από τον Σύριζα απουσιάζουν και τα δύο..
Επώδυνη αναμένεται να είναι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τις έντονες πιέσεις των δανειστών για μείωση στις κύριες συντάξεις.
«Η λύση στο ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος σε δηλώσεις για το θέμα.
Το ασφαλιστικό αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα που αναμένεται να επιστρέψει στις Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η νέα επίσκεψη της τρόικας θα είναι… αρμένικη, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο εβδομάδες και ώσπου να βρεθεί λύση και στα τρία καυτά ζητήματα, το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το Δημοσιονομικό.
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μεγάλη μάχη καθώς τα θέματα αυτά είναι ευαίσθητα και πλήττουν άμεσα τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μειώσεις στις κύριες συντάξεις και επιζητά ισοδύναμα κάτι που επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη.
Η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 1%, ένα μέτρο στο οποίο αντιδρά το ΔΝΤ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στα Νέα, αναφέρουν ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτο θεωρώντας διαστρεβλωτική την όποια αύξηση των εισφορών».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι κοντά σε λύση για το ασφαλιστικό, για το οποίο επιζητά τη διασφάλιση 700 εκατ. ευρώ και επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι να έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου. Όπως τονίζει το δημοσίευμα η κυβέρνηση αναζητά λύση στην επιβολή ενός μικρού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.
Η ελληνική πρόταση γράφεται αυτές τις μέρες από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, το τρίπτυχο «καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μικρή επέμβαση στις επικουρικές (κυρίως τις μεγάλες) και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%». Θα αποσταλεί στους δανειστές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους, στις 3-4 Ιανουαρίου.
Βόμβα Ρομπόλη για συντάξεις 500 ευρώ
Σύνταξη που θα φθάνει στα 500 ευρώ για όσους έχουν εργαστεί μέχρι 20 χρόνια προβλέπει ο σχεδιασμός των δανειστών όπως τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής της Παντείου, Σάββας Ρομπόλης.
Όπως είπε ο επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάνει στο 0,8 με βάση τη μελέτη των δανειστών ενώ για πάνω από 20 χρόνια αυτό θα αυξάνεται στο 1,1.
Εξήγησε ωστόσο ότι ο ίδιος είναι υπέρ της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης για τις πιο υψηλές συντάξεις και αύξησης για τις πιο χαμηλές ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται οι πιο αδύναμοι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται η "αναλογικότητα εισφορών - παροχών".
Νωρίτερα στην ίδια εκπομπή ο κ. Ρομπόλης μιλώντας για τη μέση σύνταξη είπε ότι το 2010 ήταν 1.500 ευρώ, τώρα έχει φθάσει στα 800 - 850 ευρώ και εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα της τρόικα "η τάση είναι να φθάσει στα 600 ευρώ".
Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν επιμείνουν οι δανειστές για εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ μέσα από τη μείωση των συντάξεων τότε οι συντάξεις από 800 ευρώ και πάνω θα μειωθούν γύρω στο 12-13% δηλαδή κατά 100 ευρώ.
Ανέφερε επιπρόσθετα ως μεγάλο πρόβλημα το δημογραφικό καθώς ήδη το 25% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και η μελέτη του δείχνουν ότι από το 2044 και μετά ο ένας στους δυο θα υπερβαίνει αυτή την ηλικία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου