Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΣΕΒ : ΤΑ ΖΗΤΑ ΟΛΑ , ΠΑΙΡΝΕΙ .. ΤΑ ΠΑΝΤΑ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟΥΣ) ΑΠΟ ΦΟΡΟΑΣΥΛΙΑ ΩΣ ΧΡΗΜΑ ΖΕΣΤΟ..


 Ποιοι; Αυτοί που δεν βάζουν το χέρι στη τσέπη παρά μόνον για να ξύσουν τ' @ρχίδι@ τους!!


Η απόσπαση σειράς νέων προκλητικών φορολογικών προνομίων και απαλλαγών, η άρση σειράς «αντικινήτρων», πρόσθετα εργαλεία και μηχανισμοί κρατικής ενίσχυσης και χρηματοδότησης των επενδύσεων του κεφαλαίου συγκαταλέγονται στο νέο «πακέτο προτάσεων» που κατέθεσε ο ΣΕΒ προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Επί της ουσίας, πρόκειται για το μοναδικό «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, το οποίο περιγράφεται σε επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις επενδύσεις, Ν. Παππά και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.
«Για να εξισορροπήσουμε την τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, πέραν όσων πραγματοποιούνται ετησίως, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι ομολογούν ότι η αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας του κεφαλαίου στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, θα απαιτήσει σειρά νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, νέα μόνιμα μέτρα, «μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση ενθάρρυνσης των επενδύσεων», η οποία θα πρέπει βέβαια να «στοχεύει στην οριζόντια ενθάρρυνση των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων», αυτών δηλαδή που υπόσχονται την ανάκαμψη και διεύρυνση της μάζας των επιχειρηματικών κερδών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «μέχρι σήμερα οι επενδυτικοί νόμοι, οι επιδοτήσεις, όπως και τα κίνητρα που έχουν ενσωματώσει οι φορολογικοί κώδικες, είτε έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, είτε δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα».
Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι για το αμέσως επόμενο διάστημα προαναγγέλλουν ότι «ο ΣΕΒ θα πυκνώσει τις παρεμβάσεις του με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων».
Το «πακέτο προτάσεων»

Στο «πακέτο προτάσεων» του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση περιλαμβάνονται τα παρακάτω αποκαλυπτικά:

-- «Η εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία». Με άλλα λόγια, βάζουν στο τραπέζι την πρόταση για περαιτέρω ελαφρύνσεις στη φορολογία των κερδών, οι οποίες μάλιστα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος που αυτά διαμορφώνονται. Επί της ουσίας, η «φορολογική επιβράβευση» θα αφορά τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέρδη. Ως μέσο σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουν τις «μεταφερόμενες υπερ-αποσβέσεις», δηλαδή την ταχύτατη ανάκτηση των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν για τις κερδοφόρες επενδύσεις.

-- «Ενθάρρυνση των εμβληματικών επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.ά.». Ως «εμβληματικές» εννοούν τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που αποτελούν κράχτη και για άλλες παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται γύρω από αυτές, με «μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Ενδεικτικά, προτείνεται η μείωση της φορολογίας στο 20% για επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ ή/και για 1.000 νέες προσλήψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η «θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας». Και βέβαια, το συγκεκριμένο θα λειτουργεί σε συνδυασμό και σωρευτικά με το μέτρο των «υπερ-αποσβέσεων». Να σημειωθεί ότι σήμερα η φορολογία επί των κερδών διαμορφώνεται στο 28%, έναντι συντελεστή 40% στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

-- «Ενεργητική φορολογική πολιτική ισχυρών κινήτρων» για επενδύσεις σε έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία. Αυτή αφορά στον «οριζόντιο εξορθολογισμό της μεταφοράς ζημιών», συγκεκριμένα τη δυνατότητα μεταφοράς τους για 12 έτη μέχρι το 70% των κερδών, «όπως συμβαίνει ήδη στην Πορτογαλία». Πρόκειται για το συμψηφισμό τυχόν «χασούρας», σε μια ή περισσότερες χρήσεις, με τους φόρους που θα προκύπτουν στα επόμενα χρόνια, στη βάση των επιχειρηματικών κερδών! Επί της ουσίας, σχεδόν το σύνολο της εμφανιζόμενης «ζημιάς» θα αναπληρώνεται μέσω της περαιτέρω μείωσης των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη των επόμενων χρόνων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΣΕΒ, η «ενεργητική φορολογική λογική» θα «μετατρέπει τις οικονομικές ζημίες σε αναπτυξιακό μοχλό»...

-- «Επανεξέταση των ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και κατάργηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής». Πρόκειται για μέτρο τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, στην κατεύθυνση μείωσης του λειτουργικού κόστους της βιομηχανίας και την απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος στον εξαγωγικό προσανατολισμό.

-- Γρήγορες διαδικασίες ένταξης, ελέγχου και πιστοποίησης των επενδύσεων. Παράλληλα, για τον αποτελεσματικό συντονισμό της κρατικής χρηματοδότησης, προτείνεται η δημιουργία «ανεξάρτητου συντονιστικού μηχανισμού» για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (επιμερισμός κινδύνων, εγγυήσεις, παροχές ασφάλειας επί των εξαγωγικών πιστώσεων κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: