Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν σκέψεις για ελάφρυνση αλλά αποκλείεται ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους – Δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο το Grexit - Media
 Στο ρυθμό της αφασίας σας εσείς.. Εοκ, Εοκ και τσιφτετελορόκ!!



Η Ευρωζώνη μπορεί να λάβει λίγο περισσότερα μέτρα στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και της αναβολής πληρωμής τόκων του, αλλά δεν θα υπάρξει «ονομαστικό κούρεμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στη φινλανδική εφημερίδα «Kauppalehti».

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί συγκεκριμένα, αν είναι ρεαλιστικό να συμβεί αυτό που περιέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση του Ιουλίου, ότι δηλαδή για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να παραταθεί κατά 40 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής του και κατά 20 χρόνια η περίοδος χάριτος.

 «Οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους ξανά στην αρχή του επόμενου έτους, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον οικονομικό περιβάλλον. Κατόπιν, θα δούμε τι είναι πραγματικά αναγκαίο», δήλωσε. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ, είπε, δεν έχει συζητηθεί στην Ευρωζώνη ή με το Ταμείο και πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία τα πάει καλύτερα τώρα από ότι τον Αύγουστο που συμφωνήθηκε το πρόγραμμα» και ότι τα επιτόκια είναι χαμηλότερα, καθώς ο ESM μπορεί να δανείζει την Ελλάδα με λιγότερο από 1%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τμηματικά η ελάφρυνση του χρέους της για να συνδεθεί με όρους πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. «Είναι μία πιθανότητα για να υπάρχουν όροι πολιτικής για μεγαλύτερο διάστημα», είπε, προσθέτοντας: 

«Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2018. Έως τότε, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα μπορεί να χρηματοδοτείται και πάλι πλήρως από τις αγορές. Μία τέτοια ελάφρυνση χρέους θα δινόταν ουσιαστικά αρκετό καιρό μετά τη λήξη του προγράμματος. Θα μπορούσε να συνεχίσει να συνδέεται με κάποιου είδους όρους για να ελέγχεται και να διασφαλίζεται ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα συνεχισθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Δεν το έχουμε κάνει αυτό σε άλλες περιπτώσεις, αλλά οι άλλες περιπτώσεις ήταν ευκολότερες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αυτό που θα συζητηθεί για το χρέος «θα βοηθήσει περισσότερο μεσοπρόθεσμα». «Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2022 είναι μικρότερο από ότι σε πολλές χώρες - μέλη. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε εδώ. Πρόκειται περισσότερο για το να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της μεσοπρόθεσμα. Θα είναι και ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές, ότι δεν πρέπει να ανησυχούν γι' αυτό και ότι μπορεί να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του ESM αναμένει, όπως είπε, ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος σε κάποιο χρονικό σημείο το επόμενο έτος, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή του μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από ότι στο παρελθόν. «Το ποσό θα είναι μικρό. Δεν είναι, όπως στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, όταν το ΔΝΤ συνέβαλε το ένα τρίτο. Πιο πρόσφατα, στην Κύπρο ήταν κάτω από 10%». Πρόσθεσε ότι ο Ταμείο περιμένει κάποιες σημαντικές αποφάσεις, όπως τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την εξέλιξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. 

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, επειδή τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα», είπε.

Σε ερώτηση, σε ποια φάση βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την προσαρμογή της οικονομίας της, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι από δημοσιονομικής πλευράς έχουν γίνει τα περισσότερα από όσα χρειάζονταν και ότι και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν γίνει αρκετά, προσθέτοντας: «Υπάρχουν ακόμη αρκετά να γίνουν. Για παράδειγμα, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι το πιο ακριβό στην Ευρώπη. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό, όλοι συμφωνούν. Η φορολογική διοίκηση πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω».

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν τίθεται τώρα από κανένα. «Τώρα δεν αποτελεί (μία έξοδος από το ευρώ) μέρος σεναρίου κανενός», δήλωσε. «Από όσα βλέπω από τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο, είναι πολύ σαφές ότι η (ελληνική) κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι πάντα εύκολη η συμφωνία στις λεπτομέρειες, αλλά η κατεύθυνση είναι πάλι πολύ σαφής», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: