Βασιλικότερη του Βασιλέως η συγκυβέρνηση φαντασιώνεται εκστρατείες τύπου Μεγαλέξανδρου στην Ασία
Για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές,
μίλησε ανοιχτά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ελληνας υπουργός
Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο παράλληλο πρόγραμμα που «τρέχει» ο
ίδιος στη Νέα Υόρκη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο
της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πρόκειται ουσιαστικά για άλλη μια παρέμβαση που αντανακλά τη σπουδή της συγκυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα ακόμα πιο ενεργά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ώστε να διεκδικήσει η ελληνική αστική τάξη μεγαλύτερα μερίδια από τη λεία του κεφαλαίου στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συζήτηση για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη Μ. Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ο Ν. Κοτζιάς, προσπερνώντας με χαρακτηριστική άνεση τις ποικιλότροπες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην επίμαχη ζώνη όλο το προηγούμενο διάστημα και το γεγονός ότι αυτά ακριβώς τα κέντρα εξόπλισαν και στήριξαν προηγούμενα τους τζιχαντιστές, είπε μεταξύ άλλων:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η απειλή που συνιστά το ISIS συνεχίζει να υποσκάπτει τη σταθερότητα και την πολιτική δυναμική του Ιράκ και της Συρίας, καθιστώντας την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή εξαιρετικά ρευστή. Αλλά (...), μέσω του φαινομένου των "ξένων μαχητών" και της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης, τα κύματα αστάθειας γίνονται αισθητά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως εκ τούτου, το κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα είναι η εφαρμογή μιας συνεκτικής, αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS. Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS, τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο - κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: Μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων. Αλλά το ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των οργανώσεων των τζιχαντιστών, καθώς και τις τακτικές στρατολόγησης που ακολουθούν, μέσω, μεταξύ άλλων, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Αποδέχεται ανοιχτά, δηλαδή, τη χρήση στρατιωτικών μέσων στα πλαίσια της «αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής» των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, θέτοντας μονάχα το θέμα ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν «μόνο» με αυτά τα μέσα, κάτι δηλαδή που γίνεται έτσι κι αλλιώς από τα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση...
Προσπάθεια για διακριτό ρόλο μέσα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς
Σημείωσε, εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς ότι «η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη των μειονοτήτων στο Ιράκ και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες - μετά από ιστορία δύο χιλιάδων ετών στην περιοχή - βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή απειλή λόγω των φρικαλεοτήτων του ISIS».
Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει στις 18-20/10 στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με πρόσχημα, τώρα, τους τζιχαντιστές.
Αλλωστε, στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αφήνεται ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για ανάληψη τέτοιας «δράσης»: «Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί (...) στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών». Εξάλλου, μόλις πριν λίγες μέρες, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση «για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της Συμμαχίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS», διαβεβαιώνοντας:
«Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στον αγώνα κατά του ISIS» και εκτιμώντας ότι η σχετική Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «θα είναι μία ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης της διεθνούς κοινότητας και όλων των κρατών της Συμμαχίας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS»...
Και το «ψητό»...
Ολα αυτά πάνε, βέβαια, μαζί με την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να βάλει στο χέρι μεγαλύτερα κομμάτια από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανταγωνιζόμενη σκληρά με άλλα κεφάλαια.
Ενδεικτικά, στην κοινή ανακοίνωση Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που έγινε την Τρίτη 29/9 στη Νέα Υόρκη, τονίζεται ότι οι τρεις πλευρές:
«Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία.
Υπογράμμισαν ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό καλά εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).
Υπογράμμισαν, ειδικότερα, τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Zohr" στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου.
Συμφώνησαν να προβούν αμέσως σε διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους».
Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών παρείχαν, δε, διαβεβαιώσεις εκ μέρους των κυβερνήσεών τους στα μονοπώλιά τους ότι «οι τρεις χώρες μας, πεπεισμένες για το στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά, προκειμένου να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας τους, προς όφελος των λαών τους και της ευρύτερης περιοχής».
Κατά τ' άλλα, στο χτεσινό πρόγραμμα του Ν. Κοτζιά περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς και με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου