Αν για κάτι όφειλε να αισθάνεται ντροπή είναι που η ελλάδα μετέχει δια του Νάτο στο πογκρόμ των ανθρώπων αυτών και στο ότι κατάντησαν και τους Έλληνες πρόσφυγες στην ίδια τους τη πατρίδα!! Αλλά όχι επειδή δεν έχει Τσίπ(ρ)α..
Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού.
«Τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. «Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός,
Αναφερόμενος στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός εξέφρασε δυσαρέσκεια για το επίπεδο της συζήτησης «όπου η μία χώρα προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην άλλη». Άφησε αιχμές για τη στάση χωρών της Βόρειας Ευρώπης την οποία χαρακτήρισε «φοβική» καθώς πολλές από αυτές επιθυμούν να υψωθούν τείχη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ σημείωσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναλάβει κρίσιμο ρόλο στις συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας αντί να λειτουργεί ως φτωχός συγγενής, «επαίτης» που το μόνο που ζητάει είναι κονδύλια.
Στηλίτευσε εκ νέου το γεγονός ότι στη Σύνοδο έλειπε η Τουρκία, η οποία είναι η είσοδος για τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη, και τόνισε πως η χώρα έθεσε το μέγεθος του βάρους που σηκώνει και το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητες μια χώρας μόνης να το διαχειριστεί, εν τούτοις υπογράμμισε προς τους εταίρους ότι η Ελλάδα διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης.
Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όπως είπε και στους εταίρους στη Σύνοδο η Ευρώπη κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας ωστόσο τώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με την Τουρκία.
Επίσης αναφέρθηκε σε δύο σημεία που όπως είπε η κυβέρνηση απέτρεψε την υιοθέτησή τους στο κείμενο των αποφάσεων:
Το πρώτο αφορά στην πρόταση να ζητείται η άδεια γειτονικής χώρας προκειμένου να δεχτεί πρόσφυγες που στη βάση της έχει τη λογική του να αποκλείονται οι ροές, μια λογική όπως είπε, που πρέπει να καταδικαστεί. Σε επόμενη Σϋνοδο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα ζητήσει να καταδικαστεί η αντίληψη των τειχών και των φραχτών. Βεβαίως πρόσθεσε η κυβέρνηση δεν θέλει να ενθαρρύνει τις δευτερογενείς ροές, αλλά να υπάρχει οργανωμένη και συντονισμένη μετεγκατάσταση.
Το δεύτερο αφορά στην πρόταση για τη δημιουργία μιας μικρής πόλης 50.000 κατοίκων . Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική αιχμή του Γ. Κουμουτσάκου, είπε ότι αυτό το αίτημα τέθηκε στη Σύνοδο «όχι με τον πιο επίσημο τρόπο» καθώς όπως είπε συχνά τέτοια θέματα τίθενται έμμεσα.
Σημείωσε πως η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα αυτό υπό το σκεπτικό ότι θα οδηγούσε στη δημιουργία γκέτο και την ενθάρρυνση του ρατσισμού. Πρόσθεσε ότι ανέλαβε την υποχρέωση για 7 με 8 χιλιάδες θέσεις προσφύγων στα κέντρα υποδοχής στα 5 νησιά, οι οποίες όπως είπε δε θα είναι μόνιμες αλλά μάξιμουμ τριών ημερών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, καθώς και 20χιλιάδες θέσεις στην ενδοχώρα που θα μοιραστούν μεταξύ βόρειας Ελλάδας και Αττικής. Επίσης, αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη για επιδότηση ενοικίου για άλλους 20 χιλιάδες πρόσφυγες.
Και στην ενδοχώρα, είπε, οι θέσεις αυτές δεν είναι μόνιμες αλλά η παραμονή θα είναι μάξιμουμ 2 μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσημη διαδικασία μετεγκατάστασης.
"Δε θ'αφήσουμε τη Μέρκελ να διαπραγματεύεται με την Τουρκία για λογαριασμό μας"
Στη δευτερολογία του– και απαντώντας στο επίμονο ερώτημα του Γιώργου Κουμουτσάκου τι αντιστάθμισμα έλαβε η χώρα για την υποδοχή 50.000 προσφύγων – ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους.
Ειδικότερα, απάντησε πως η χώρα ακολουθεί την επίσημη οδό της συνεννόησης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Μας εγκαλείτε που δε μπήκαμε εμείς στο παζάρι, όπως κάνει η Τουρκία που πήρε κάποια δισ για να κάνει αυτό που οφείλει ως χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ. Να πούμε ότι αν δε μας δώσετε κάτι παραπάνω, θα τους αφήσουμε να πνίγονται και ότι θα τους μεταφέρουμε με δικά μας έξοδα στα σύνορα;» διερωτήθηκε.
Επιτέθηκε σε μισαλλόδοξες και ρατσιστικές αντιλήψεις που όπως είπε δεν υιοθετούνται μόνο από την ακραία πτέρυγα της Βουλής αλλά και από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ και άλλων κομμάτων.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με οξυδέρκεια ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την Μέρκελ να διαπραγματεύεται με την Τουρκία εκ μέρους της Ευρώπης, «εμείς, είπε, είμαστε οι ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας».
Όσον αφορά το θέμα των «κοινών περιπολιών» σημείωσε ότι μετά από τις πρώτες «λεκτικές αστοχίες» οι ευρωπαίοι πλέον μιλούν για «συντονισμένες περιπολίες». Εξάλλου σημείωσε, οι κοινές περιπολίες – που πάντως η κυβέρνηση δεν θα τις επιτρέψει – θα ήταν και αναποτελεσματικές καθώς στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μόνο διάσωση μπορεί να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Μόνο στις ακτές της Τουρκίας που δρουν οι διακινητές, σημείωσε, μπορεί να γίνει ουσιαστική περιπολία.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη δευτερολογία του κλιμακώνοντας την ένταση:
«Λέτε συνεχώς "Τι πήρατε;". Πόσο κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή, ένα πιάτο φαί, μια κουβέντα ανθρώπινη. Δεν απευθύνομαι σε σας, αλλά στους Ευρωπαίους. Είμαστε φτωχός λαός αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά. Δε θέλουμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας. ΜΑκριά από εμάς οι λογικές που κοστολογούν την ανθρωπιά.Το πρόσωπο της Μυτιλήνης είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης και όχι αυτό στα σύνορα της Ουγγαρίας που βάζουν τρικλοποδιές σε παιδιά για να τα βγάλουν φωτογραφία. Θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση με το κεφάλι ψηλά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου