Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως ιστορικά ουδείς λαός "άγιασε" αφού εσφάγη..
Ακόμα και οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ (άθροισμα συντάξεων) θα
βρεθούν στην πρέσα των μειώσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια
ώρα βρίσκεται σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των «θεσμών» για την
ποσοτικοποίηση του νέου ασφαλιστικού «μοντέλου», το οποίο ούτως ή άλλως
δεν εγγυάται το ύψος των συντάξεων.
Σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα («Real News»), απαντώντας στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις μικρότερες των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται (σ.σ. μόνο) για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα...».
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι όσο πλησιάζει η μέρα των τελικών αποφάσεων και ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική μορφή που θα πάρει το «νέο» σύστημα, τόσο η κυβέρνηση βάζει πιο βαθιά το μαχαίρι στις συντάξεις, χωρίς να αποκλείει περικοπές που θα «πιάνουν» και αυτές κάτω των 1.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι αρχικά μιλούσε για μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, μετά κατέβασε αυτό το όριο στα 1.000 ευρώ, ενώ τώρα δεν εγγυάται ούτε αυτό.
Βέβαια, στην περίπτωση που η νέα περικοπή γίνει σε ονομαστικές συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ μεικτά, στην πραγματικότητα θα αφορούν μειώσεις σε χαμηλότερα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.
Μάλιστα, χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο Γ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι περικοπές θα επιβληθούν σε συνεννόηση με το «κουαρτέτο», τεχνικά κλιμάκια του οποίου βρίσκονται στην Ελλάδα και ήδη έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση για την ποσοτικοποίηση των προτάσεων του υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι νέες περικοπές στις συντάξεις και το ακριβές ύψος τους, όσο και η δομή της «νέας αρχιτεκτονικής» θα ανακοινωθούν μετά τη συμφωνία με τους «θεσμούς».
Επιπλέον, για άλλη μια φορά ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», που σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και ανάλογες μειώσεις για τα επόμενα χρόνια.
Οπως προβλέπει το μνημόνιο, μέχρι το τέλος του Προγράμματος, το 2018, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις θα πρέπει να είναι μικρότερη κατά 1,9% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2014, κι αυτό παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που αναμένεται τα επόμενα χρόνια!
Ο υπουργός εκτίμησε ακόμα το συνολικό τρέχον έλλειμμα των Ταμείων στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 7 δισ. ευρώ, το οποίο ανήγγειλε ότι θα αντιμετωπισθεί με τις νέες «δομικές» ανατροπές στο συνταξιοδοτικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο - όπως δήλωσε - η κυβέρνηση, πέραν των περικοπών που είναι δεδομένες, αναζητά και «νέους πόρους», οι οποίοι μπορεί να υποκρύπτουν νέα χαράτσια, ενδεχομένως και μέσω της γενικής φορολογίας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως πρώτο ζήτημα τη «βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού» και μάλιστα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα (!) κάνοντας λόγο για «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να συνεχιστούν.
Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκαν και οι επικείμενες νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας, όπως και το ζήτημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει χρηματοδοτικό ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση αναμένει την αξιολόγηση, από την Παγκόσμια Τράπεζα, του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου