Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ - Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ - Media
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τις ανεξάρτητες αρχές.. (τι ποιες;)


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. "Κατά" ψήφισαν η ΝΔ (η οποία προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία σε 35 από τα 58 άρθρα τα οποία καταψήφισε), η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.


Σημειώνεται ότι "κατά" επί το σύνολο των άρθρων ψήφισε και το Ποτάμι το οποίο είχε υπερψηφίσει επί της αρχή, αλλά και το ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε ψηφίσει "παρών" στην επί της Αρχής ψηφοφορία, και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να ικανοποιήσει μερικώς αιτήματα που έθετε ως προϋποθέσεις. 

Ειδικότερα, με νομοτεχνικές βελτιώσεις ο Νίκος Παππάς δέχτηκε, στο άρθρο για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, να υπάρχει η δυνατότητα το ΕΣΡ να απευθύνεται σε διεθνείς εταιρείες Ορκωτών Λογιστών για τον έλεγχο των υποψηφίων που ζητούν αδειοδότηση. 
Επίσης, σε ό,τι αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές και την τροποποίηση που προώθησε ο υπουργός Επικρατείας σχετικά με τη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών του ΕΣΡ των οποίων οι θητείες  προηγούμενου νόμου έχουν επεκταθει, προχώρησε σε αναδιατύπωση της διάταξης προκειμένου να αποσαφηνίζεται ότι πρόκειται για αντικατάσταση μελών του ΕΣΡ των οποίων οι θητείες έχουν λήξει.

Απορρίφθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, να θεωρείται δεσμευτική η γνωμοδότηση του ΕΣΡ στην αδειοδότηση των καναλιών.
Για το ζήτημα του ΕΣΡ, υπήρξε εμπλοκή προκαλώντας καθυστέρηση στη διαδικασία η οποία αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, τελικά ολοκληρώθηκε μετά τις 9.30 το βράδυ.

Η αρχική διατύπωση της νομοτεχνικής βελτίωσης που κατέθεσε ο υπουργός για το ΕΣΡ ανέφερε: 
"Καταργείται η διάταξη του άρθρου 110 παρ.12 του ν. 4055/2012. Για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης από την ανωτέρω διάταξη εξάμηνη προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών σύμφωνα με την παρ. 13 του ιδιου άρθρου, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη. Η αντικατάσταη των αποχωρούντων κατά τα ανωτέρω μελών πραγματοποιείται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής".

Το ζήτημα για τη συγκεκριμένη τροποποίηση - στο σημείο που αφορά την αντικατάσταση των υπηρετούντων μελών - προκάλεσε εμπλοκή ύστερα από αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης η οποία ουσιαστικά έβαλε θέμα ότι η διάταξη αυτή συπαρασύρει και τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές, των οποίων οι διοικήσεις ξηλώνονται με την τροπολόγία επί του άρθρου που πρότεινε ο Νίκος Παππάς.
Ζήτημα έθεσαν αρχικά οι Λοβέρδος και Βενιζέλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης τηςν οποία χαρακτήρισε ως "πόλεμο με τις Ανεξάρτητες Αρχές". 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά  καθώς όπως είπε  "μία τροπολογία που τροποποιεί εκτελεστικό νόμο για το καθεστώς των Ανεξάρτητων Αρχών δε μπορεί να έρχεται τελευταία στιγμή χωρίς συζήτηση στη νομοτεχνική επιτροπή, με τη μορφή δήθεν νομοτεχνικής βελτίωσης". Χαρακτήρισε "μείζονα παρέμβαση" την πρόβλεψη για νόμιμη λήξη της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών (κάτι που δεν αφορά μόνο το ΕΣΡ) και παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ότι εννοούνται "τα υπηρετούντα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει", επέμεινε να αποσυρθεί η διάταξη και να έρθει νέα διατύπωση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης υιοθετώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί η "πρόχειρη" όπως την χαρακτήρισε τροπολογία για να έλθει με αυτόνομο νομοσχέδιο.Στη σύγκρουση με την κυβέρνηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αντιδρά διότι θέλει να παραταθεί το σημερινό αδιέξοδο με τη μη νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ που μπλοκάρει την εφαρμογή του νομοσχεδίου. "Αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να παραταθεί ούτε μια μέρα», σημείωσε.  Παρά την επιμονή Βενιζέλου και Μεϊμαράκη για απόσυρση της διάταξης  ώστε να έλεθει σε επόμενο νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα, ο υπουργός Νίκος Παππάς, αρνήθηκε αλλά συμφώνησε να προχωρήσει σε επαναδιατύπωση της συγκεκριμένης παραγράφου και να ψηφιστεί στο παρών νομοσχέδιο.

Μετά από σύντομη διακοπή για τις διευθετήσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία, η ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί ενώ θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: