Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΠΙΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΝΑΨΑΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Τσίπρας: Βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον απ΄ ότι στις Βρυξέλλες - Media 
Η αντιφατική στάση της Ουάσιγκτον υποχρεώνει τον Τσίπρα σε αναδίπλωση ως προς τη συμμετοχή του στη Σύνοδο κατά του βίαιου εξτρεμισμού από το Χαλιφάτο..


Από τη μια δηλώνει στην ομογένεια πως σε σχέση με τις Βρυξέλλες βρήκε ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον κι από την άλλη η.. Ουάσιγκτον καλεί τα Σκόπια ως Μακεδονία αναγκάζοντάς τον να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο..



Ο Αλ. Τσίπρας είχε μια σύντομη συνάντηση με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, στον οποίο - όπως λέγεται - συνέστησε «να κάνει βήματα πίσω» για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, το φως της δημοσιότητας είδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκε πίσω από την «εμπλοκή» που παρουσιάστηκε στη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσαν χτες οι ΗΠΑ «εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού και του "Ισλαμικού Κράτους"». 

Παρότι το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου είχε ανακοινώσει με ιδιαίτερη σπουδή τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην εν λόγω Σύνοδο, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη Μ. Ανατολή με το πρόσχημα των τζιχαντιστών, τελικά αποφασίστηκε να μη συμμετάσχει ο Αλ. Τσίπρας σε αυτήν, μετά την απόρριψη από τις ΗΠΑ του αιτήματος της Αθήνας να συμμετάσχει η γειτονική χώρα με την προσωρινή της ονομασία ως FYROM (όπως αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ) και όχι ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως είχε προσκληθεί και όπως αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ε. Ράμα. Σύμφωνα με το Μαξίμου, υπογραμμίστηκε «η σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου.

Το 2009, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας «τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: