Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗ ΑΝΟΙΞΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ


Ιβάνοφ: Η Ρωσία θα ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε σαφές χρονοδιάγραμμα


Η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκριθεί η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για στήριξη του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία.


Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει το αίτημα λίγο πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλή) χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. Το Σώμα, δηλαδή οι αντιπρόσωποι των ρωσικών ομόσπονδων κρατιδίων, ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα την Τετάρτη.

Τελευταία φορά που η Μόσχα είχε προχωρήσει σε τέτοια άδεια ήταν το 2014, κατά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβάνοφ ανέφερε, σύμφωνα με το ρωσικό «RIA Novosti», πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ζητήσει στρατιωτική στήριξη από το Κρεμλίνο. 

«Ο Σύρος Πρόεδρος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της χώρας μας για να ζητήσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας», δήλωσε ο Ιβανόφ στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι θα ενεργήσει «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταχθούν σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο Ιβάνοφ ανέφερε πως η απόφαση σχετίζεται μόνο με μέσα της ρωσικής αεροπορίας όχι με χερσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας πως «έχει αποκλειστεί η χρήση δυνάμεων επί του συριακού εδάφους». Η απόφαση, ανέφερε, σχετίζεται με το ρωσικό εθνικό συμφέρον, καθώς στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία δραστηριοποιούνται και μαχητές από τη Ρωσία (κυρίως από τις περιοχές του Καυκάσου).
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «μοιράζεται πληροφορίες» με τις ΗΠΑ για τις επιδρομές στη Συρία μέσω του κέντρου στη Βαγδάτη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο, όπως μεταδίδει το «Interfax», για ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ για τις επιδρομές εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία μέσω του κέντρου που έχει συσταθεί στην ιρακινή πρωτεύουσα. Το κέντρο στη Βαγδάτη εμπλέκει και Ιρανούς αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: