Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΚΤ ΚΑΙΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ekt neo ktirio
 Η ευρωμαφία ενισχύει την Ένωση των τραπεζών και οχι των λαών..



Άρον, άρον αποχωρούν τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, που δέχονται για δεύτερη ημέρα ισχυρότατες πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να γράφει διψήφιο ποσοστό απωλειών λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. 


Η αντίληψη που αποκρυσταλλώνεται στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει να «κάψει» τους ιδιώτες μετόχους. Ύστερα από αρκετές ημέρες παρασκηνιακών διεργασιών και επαφών ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Φραγκφούρτης θα ανεβάσει στα ύψη τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας -στο ακραίο σενάριο- το ποσό των 18 δισ. ευρώ. 

Παρότι οι ιδιώτες επενδυτές υποστήριξαν σθεναρά και με λογικά επιχειρήματα ότι είναι αδιανόητο να υποστούν συντριπτικό dilution (αραίωση συμμετοχής) με βάση ακραίες υποθέσεις για τα οικονομικά και τραπεζικά μεγέθη στην Ελλάδα, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν, η ΕΚΤ δεν έλαβε υπόψη αυτές τις ενστάσεις, επειδή θεωρεί ότι προέχει να διασφαλισθεί ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι η τελευταία και θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντέξουν το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στα χαρτοφυλάκιά τους. 

Άλλωστε, η ΕΚΤ έχει έναν επιπλέον στόχο, ο οποίος θεωρεί ότι εξυπηρετείται από μια «πλούσια» ανακεφαλαιοποίηση: θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει στο μέλλον η παραμικρή αμφισβήτηση της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η ίδια η ΕΚΤ να μπορεί να χρηματοδοτεί κανονικά τις τράπεζες, χωρίς τον φόβο ότι σε κάποιο στάδιο θα αμφισβητηθεί εκ νέου η φερεγγυότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: