Μας παραχωρούν το όπλο να αυτοκτονήσουμε γιατί οι συνειδησιακές τους αναστολές δεν τους επιτρέπουν να μας σκοτώσουν
Χαρακτηριστική απόδειξη των όσων διατυπώνουμε είναι η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος καλώντας σε υπερψήφιση των κυβερνητικών θέσεων στο δημοψήφισμα της Κυριακής, εστιάζει στα παρακάτω:
-- «Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρούν - όπως κι εμείς - ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί».
-- «Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της "τελική" πρόταση».
-- «Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους».
Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι «το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων». Στην πραγματικότητα, καλούν το λαό να πάρει θέση κάτω από ξένες σημαίες, να επιλέξει το σφαγέα του και, ακόμη, να υπερψηφίσει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο, είτε με το «ναι» είτε με την εκδοχή του «όχι».
Αποκαλυπτική για τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και η δήλωση του μεγαλοεπιχειρηματία φαρμακοβιομήχανου Δ. Γιαννακόπουλου. Τασσόμενος υπέρ του «όχι», σημείωσε πως οι δανειστές «προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, για να εκβιάσουν έναν ολόκληρο λαό, που τόλμησε να πει "όχι" στη σκληρή λιτότητα»...
Στο φόντο τέτοιων αντιθέσεων, έρχεται και η εκτίμηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι «οι συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές».
Το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε στην πληρωμή της δόσης (ύψους 1,6 δισ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς το Ταμείο.
Το ποσό, η πληρωμή του οποίου «αθετήθηκε», είναι το υψηλότερο στην ιστορία του, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση μόνο όταν επιλυθεί το ζήτημα της «καθυστερούμενης οφειλής της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου