Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΤΟ BREXIT ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΟ, Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΗ ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ -- ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΝΤΑΪΣΕΡΜΠΛΟΥΜ ΝΑ ΤΣΟΥΛΑΕΙ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΚΤ

Η «Βόμβα» Τσίπρα για δημοψήφισμα
πυροδοτεί κρίσιμες εξελίξεις



  Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί εγχώρια κοινή γνώμη  αλλά με αυξημένο ενδιαφέρον και η ευρωπαϊκή, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα, μετά και τη «βόμβα» του  Αλέξη Τσίπρα  για δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου. Σ’ αυτό ο ελληνικός λαός θα κληθεί ν’  απαντήσει στο ερώτημα: "Αποδοχή ή απόρριψη των προτάσεων των δανειστών". 

  Κι ενώ οι δανειστές φαίνεται να μην ανέμεναν την απόφαση αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης, και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή, καλά ενημερωμένες πηγές, κάνουν λόγο ότι η σκέψη είχε πέσει στο τραπέζι της σύσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας την Τετάρτη. 

Όταν συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
 

  Ωστόσο, καθοριστική απέβη η χθεσινή πρωινή σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στις Βρυξέλλες όπου και ελήφθη η τελική απόφαση για δημοψήφισμα - με το Γιάνη Βαρουφάκη να την υποστηρίζει σθεναρά- λίγο πριν η ελληνική αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα.
 

   Χθες αργά το βράδυ, μεταδόθηκε ότι ο Γιούνγκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση Τσίπρα ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι», με την Άγκελα Μέρκελ να εκφράζει την άποψη πως αυτό ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ».
  Αν όμως τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών στέγνωναν  από τα ξημερώματα Σαββάτου και μεγάλωναν οι ουρές στα βενζινάδικα, η ανησυχία δεν είναι στο τι θα συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά το επόμενο, μετά την διεξαγωγή (;) (υπάρχουν και οι απόψεις ότι τελικά δεν θα γίνει) του δημοψηφίσματος…
  Επειδή η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκρινίσει τι θα γίνει:
 
1/ Σε περίπτωση θετικής απάντησης και
 
2/ Σε περίπτωση αρνητικής
  Είχε δώσει προχθές, σιβυλλική συνέντευξη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο κανάλι ZDF της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης και εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι «υπάρχει ακόμη ελπίδα για το ελληνικό ζήτημα».
  Ταυτόχρονα όμως, έκανε πως δεν γνωρίζει το γεωπολιτικό περιβάλλον και τα ελληνικά μεθοριακά προβλήματα με τους γείτονες, αφού είπε:
«Για παράδειγμα γιατί δίνονται τόσα χρήματα για τον στρατό; Σε σχέση με την οικονομική δύναμη της χώρας ο στρατός της Ελλάδας είναι σχεδόν μεγαλύτερος από αυτόν της Γερμανίας» είπε, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Το αμφιλεγόμενο διεθνές περιβάλλον
 
  Η χρονική στιγμήπου σημειώνεται η κορύφωση του ελληνικού δράματος είναι περίεργη.
  Τους Ευρωπαίους νομίζουμε ομφαλοσκοπώντας ότι απασχολεί αποκλειστικά το οικονομικό μας πρόβλημα. Μέγα σφάλμα.
Εκκρεμεί το μεταναστευτικό και το βρετανικό BREXIT. 

  

  Στην Αυστρία ήδη έχει αρχίσει εκστρατεία για την αποχώρηση από την ΕΕ, με το επιχείρημα ότι θα τα πάει καλύτερα οικονομικά μόνη η χώρα αυτή. Ήδη ο στόχος  είναι να συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές ώστε το αίτημα να υποβληθεί την 1η Ιουλίου στο αυστριακό Κοινοβούλιο.
 Την εκστρατεία ξεκίνησε η 66χρονη μεταφράστρια Inge Rauscher, η οποία έχει αρχίσει τη συγκέντρωση υπογραφών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από τις δομές της ΕΕ.

  «Θέλουμε να επιστρέψουμε πίσω, στην παλιά καλή φιλειρηνική Αυστρία» λέει η Rauscher και θυμίζει:
  «Όταν πριν 20 χρόνια μας οδήγησαν στην ΕΕ, αντί της ανάκαμψης, υπήρξε μια τεράστια ύφεση στην Αυστρία σχεδόν σε όλους τους τομείς: από την αύξηση της ανεργίας, την αύξηση του εθνικού χρέους, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μαζών, την αύξηση της εγκληματικότητας μέχρι του αυξανόμενους "θανάτους  των αγροκτημάτων" και τη μαζική επιδείνωση στον τομέα του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, η πολιτική για την ειρήνη απειλείται από την ένταξη στην ΕΕ . Μια και σοβαρά παραβιάζεται από την ΕΕ η αυτοδιάθεση ως βάση για την ελευθερία και την ειρήνη. Η  σοβαρότητα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ασυμβίβαστη με τη μόνιμη ουδετερότητα που προβλέπεται από τους νόμους της Αυστρίας».
 
Ιταλία: Συγκεντρώνονται υπογραφές για αποχώρηση από το ευρώ
 
  Αλλά και το ευρω-σκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων»του Μπέπε Γκρίλο έχει συγκεντρώσει 200.000 υπογραφές με τις οποίες αναμένει να επιτύχει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την αποχώρηση της Ιταλίας από τις δομές της Ευρωζώνης.
 
 Οι υπογραφές έχουν ήδη υποβληθεί στην ιταλική Γερουσία και το αίτημα είναι να γίνει το δημοψήφισμα  ως τον Ιανουάριο του 2016, με στόχο όχι την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνον από το κοινό νόμισμα, το ευρώ.
 
«Από τη στιγμή που υποβλήθηκαν οι υπογραφές στην γερουσία, δεν υπάρχει δικαιολογία καθυστέρησης», υποστηρίζει ο Μπέπε Γκρίλο στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Κάρλο Σίμπιλα, το ιταλικό χρέος αυξήθηκε δραματικά μετά την αποδοχή του ευρώ ως κοινού νομίσματος και το μέγεθος της ανεργίας αυξήθηκε στο 12,5% κατατάσσοντας έτσι, την Ιταλία έκτη χώρα στην Ευρώπη.
  Στους  σημερινούς «TIMES» του Λονδίνου, ο 

Μάθιου Πάρις,  σε προβεβλημένο άρθρο του υποστηρίζει: «Η ΕΕ είναι καταδικασμένη. Είτε παραμείνουμε είτε φύγουμε».
 
Πάντως στο κύριο θέμα της σήμερα η ίδια εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματική διαρροή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε ιδιωτική συνομιλία του με Ευρωπαίο ηγέτη είπε πως «σταθερός στόχος του είναι να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της ΕΕ». Σύμφωνα με διπλωματικό memo, ο Κάμερος είπε σε μη κατονομαζόμενο ηγέτη, πως «η απομάκρυνση της Βρετανίας από την ΕΕ εμφανίζει κινδύνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: