Μέχρι κεραίας η ταύτιση των επιχειρημάτων με τους εγχώριους αυλόδουλούς τους..
Πότε θα ήταν γενναίος κατ' αυτούς ; Αν προκήρυσσε εκλογές δια των οποίων οι φασίστες τού χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού ελέγχουν το πολιτικό φρόνημα των ευρωπαϊκών λαών..
Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απασχολεί ιδιαίτερα τα γερμανικά ηλεκτρονικά μέσα, παρά την προχωρημένη ώρα κατά την οποίαν ανακοινώθηκε.
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καθαρή γραμμή στο διάγγελμά του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος βλέπει πολύ κριτικά τις απαιτήσεις των δανειστών. «Μετά το διάγγελμα, κάποιοι από τους υπουργούς του έκαναν πολύ αρνητικές δηλώσεις. Υπήρχαν φωνές που είπαν καθαρά "όχι"», ανέφερε ο ανταποκριτής του καναλιού και διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά πιθανό Grexit, αλλά τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω εξοικονόμηση. «Με όλες τις πιθανές συνέπειες βεβαίως.
Ένα Grexit θα ήταν μια πιθανή συνέπεια», τόνισε ο δημοσιογράφος και επισήμανε ότι αν ο κ. Τσίπρας δεχόταν την τελευταία πρόταση των δανειστών, «κατά βάθος θα διέπραττε εκλογική απάτη – θα είχε πει ψέματα στους ανθρώπους του». Τώρα, συνέχισε, «λέει – ή τουλάχιστον έτσι μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει – ότι φθάσαμε σε ένα σημείο όπου οι εξελίξεις και οι συνέπειες είναι τόσο βαριές, που πρέπει να κάνουμε αυτό το ιστορικό, και για την Ελλάδα είναι ιστορικό, βήμα και να πάμε σε δημοψήφισμα».
Η εφημερίδα Die Welt, σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός», σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός σπρώχνει με το δημοψήφισμα στον λαό του μια ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος και κάνει λόγο για «ανήκουστο» γεγονός, ενώ τονίζει ότι το δημοψήφισμα γίνεται για ένα σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου ο Πρωθυπουργός τοποθετείται αρνητικά. «Δεν μπορούμε να το πούμε διαφορετικά: ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει με αυτή την ανακοίνωσή του σε ένα νέο κατώτερο σημείο της "κλίμακας Τσίπρα", η οποία είναι ανοιχτή προς τα κάτω», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, αλλά παραδέχεται ότι κατ' αρχήν, ένα δημοψήφισμα είναι σωστό και ότι το ζήτημα του υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με την τρόικα των δανειστών είναι αποφασιστικό για το μέλλον της Ελλάδας και αξίζει ένα δημοψήφισμα.
«Ο Τσίπρας, εάν ήταν υπεύθυνος πολιτικός, θα μπορούσε να είχε κάνει δύο πράγματα: τη στιγμή κατά την οποία διαπίστωσε ότι η όποια συμφωνία με την τρόικα θα έμενε πολύ πίσω από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα μπορούσε να έχει προκηρύξει εκλογές. Και με αυτόν τον τρόπο ο έλληνας ψηφοφόρος θα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την βούλησή του ή να την ανακαλέσει. Ο Τσίπρας θα μπορούσε ακόμη να είχε συμφωνήσει έναν συμβιβασμό με την τρόικα και ενδεχομένως να τιμωρηθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
Ο πρωθυπουργός τότε λέει: "αυτό είναι αυτό που μπόρεσα να πετύχω. Θεωρώ ότι μπορώ να το υποστηρίξω, παρακαλώ στηρίξτε το". Το μήνυμα του Τσίπρα τις επόμενες μέρες θα είναι άλλο. Δεν θα σταθεί μπροστά στους ψηφοφόρους του με έναν συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε έστω με μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά με μια πρόταση της αντίπαλης πλευράς, την οποία ο ίδιος απορρίπτει. Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δικοί του στραφούν εναντίον του, μετά από σήμερα, κάτι τέτοιο θα του αξίζει», υποστηρίζει ο συντάκτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου