Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΔΥΣΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» ΝΑΤΟ – Μόσχας  
 


 
  Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταστήσουν βαρύ οπλισμό στις ανατολικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Εδώ και μήνες διεξάγουν πολεμικά παιχνίδια στην εξώπορτα της Ρωσίας . Οι υπουργοί Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δυνάμεις ανεβάζοντας τον αριθμό της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στους 40.000 άνδρες ενώ μέχρι σήμερα ήταν 13.000.
 
  Από την άλλη και η Ρωσία απειλεί ότι θα ενισχύσει το   οπλοστάσιό της. Η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται να πυροδοτεί όλο και μεγαλύτερη ένταση.
  Με αφορμή την νέα απόφαση του ΝΑΤΟ ο πολιτικός των Πρασίνων Λούντγκερ Φόλμερ, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν υφυπουργός Εξωτερικών, παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF και δήλωσε πως «όλα αυτά θυμίζουν παλιές εποχές».
«Κάθε μεριά επιρρίπτει στην άλλη ότι αυτή ευθύνεται για την κλιμάκωση, ότι δε τηρεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ότι νομιμοποιείται να προχωρήσει σε δικά της βήματα. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα ότι έχουμε ένα νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών. Βλέπουμε την αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, που θα συνεχίσει μέχρι να τεθεί και πάλι το θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών. Αυτό που απομένει είναι να ελπίσουμε πως θα τερματιστεί όπως έγινε το 1989/1990, όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος. Αυτό όμως που προς το παρόν βλέπουμε είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη».
 
Επικίνδυνη κλιμάκωση
 
 Ο πολιτικός των Πρασίνων Λούντγκερ Φόλμερ εξηγεί ότι δεν ψάχνει κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο για να ρίξει τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η προσάρτιση της Κριμαίας στη Ρωσία θεωρεί πως αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο δεν ευθύνεται μόνο αυτό το γεγονός αλλά υπήρξε μια αλυσίδα γεγονότων.
 
  Ο Λούντγκερ Φόλμερ επισημαίνει τη διπλή γλώσσα που χρησιμοποιείται απέναντι στη Ρωσία. «Η Δύση από την μια λέει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και η Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη για συνομιλίες. Από την άλλη όμως αυξάνονται οι εξοπλισμοί.  Θα πρέπει κάποιος ν’ αποφασίσει εάν η Ρωσία είναι τελικά επικίνδυνη ή όχι» και προσθέτει:
 
«Θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξαν δυνάμεις στη Δύση, κυρίως στις ΗΠΑ, που δεν ήθελαν συνεργασία με την Ρωσία. Στη μεταβατική περίοδο, από την κυβέρνηση Κλίντον στην κυβέρνηση Μπους, επικράτησαν εκείνες οι δυνάμεις που έλεγαν πως '’μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης θα πλήξουμε τόσο πολύ τη Ρωσία που δεν θα την αφήσουμε πλέον να ανακάμψει’'. Δυστυχώς αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν ισχύ στις ΗΠΑ».
 
"Στο κατώφλι του νέου Ψυχρού Πολέμου"
 
  Κάνοντας αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν το άνοιγμα του τείχους του Βερολίνου μέχρι την επανένωση των δύο Γερμανιών, στην κρίση για την Ουκρανία με την αναβίωση της διένεξης Δύσης – Ρωσίας,  δίνεται η αφορμή σε κάποιους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων να επισημάνουν λάθη, παραλείψεις και να καταδείξουν τη γεωπολιτική σημασία της Ρωσίας ακόμη και σήμερα.
 
  Αυτό επιχείρησε να κάνει και ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης. Σε συνέντευξη του στο δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ZDF . "Δεν μου δόθηκαν τότε υποσχέσεις για τη μη επέκταση του Νάτο προς ανατολάς" διαβεβαίωσε ο Μιχαήλ  Γκορμπατσόφ.

Με τον τρόπο αυτό ο Γκορμπατσόφ αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη 2 συν 4, του είχε δοθεί η υπόσχεση ότι το Νάτο δεν θα επεκτείνονταν προς ανατολάς. «Δεν τέθηκε καν το θέμα, επειδή τότε ακόμη υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας», είπε. «Σε αυτή τη συνθήκη ρυθμίστηκαν αποκλειστικά θέματα που είχαν σχέση με την επικράτεια της Ανατολικής Γερμανίας. Δεν τέθηκε ζήτημα για ατομικά όπλα και ΝΑΤΟϊκό  στρατό, μείωση του αριθμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι υποσχέσεις τηρήθηκαν και συνεχίζονται να τηρούνται», είχε πει ο Γκορμπατσόφ, αποδίδοντας τους ισχυρισμούς σε μύθους που έπλασε εν μέρει και ο διεθνής Τύπος.

Με άλλη ευκαιρία,  μιλώντας σε συμπόσιο για τον Ψυχρό Πόλεμο έκανε δριμεία κριτική στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κρίση στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. «Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει», είπε και ζήτησε άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας . «Είναι μια παλιά, επιβεβαιωμένη εμπειρία ότι όταν η Ρωσία και η Γερμανία διατηρούν φιλικές σχέσεις η Ευρώπη είναι ειρηνική κι αυτό είναι καλό για τον κόσμο. Δεν θα πρέπει να το ξεχάσουμε» είπε  καταλήγοντας ο Γκορμπατσόφ.
 
«Νέα αρχή με τον Πούτιν»


 Ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, υπουργός Εξωτερικών την εποχή της πτώσης του Τείχους, ζήτησε να δοθεί ευκαιρία για νέα αρχή με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν. Σε αναφορά με τους νέους κινδύνους από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος  έχει επισημάνει  σε άρθρο του στην Bild  ότι «τα κοινά συμφέροντα με τη Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι οι διαφορές. Η Ρωσία παραμένει υπερδύναμη. Συνεχίζουν να υφίστανται δύο κυρίαρχες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο που εγγυώνται την σταθερότητα σε αυτόν τον τομέα. Μπορώ λοιπόν να αντιληφθώ το αίτημα της Μόσχας να συμμετέχει σε διάλογο ως ίσος προς ίσον».
 
  Ο Γκένσερ καταλογίζει λάθη στην ΕΕ στην στάση της απέναντι στη Μόσχα. «Ο Πούτιν μιλώντας στη γερμανική Βουλή κατά την πρώτη του προεδρική θητεία είχε προτείνει τη δημιουργία πανευρωπαϊκής ζώνης ελευθέρου εμπορίου. Εάν η ΕΕ έπαιρνε στα σοβαρά την πρότασή του, σήμερα θα αντιδρούσε, κατά την άποψή μου, διαφορετικά ο Πούτιν στο θέμα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ». Ο γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι δεν είναι αργά για να αποκατασταθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Πούτιν. «Νομίζω ότι θα πρέπει να το επιχειρήσουμε».
(Πληροφορίες από DeutscheWelle/ ZDF/ dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: