Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΔΡΕΣΔΗ : ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.. ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΟΥΣ

 Δεν αναμένεται κοινό ανακοινωθέν

Μέτρα θωράκισης των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, συζήτησαν χτες, στη Δρέσδη της Γερμανίας, που εκτελεί χρέη προεδρεύουσας χώρας αυτή την περίοδο, οι υπουργοί Οικονομικών των μελών της «Ομάδας των 7» (G7), δηλαδή των ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία. Η συγκεκριμένη συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», που ανέφερε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των αντίστοιχων χωρών, η συζήτηση αφορούσε «οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας», την εκπόνηση δηλαδή νέων μελετών και μέτρων για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και την καταλήστευση του πλούτου που παράγουν στις χώρες τους. Μάλιστα, οι ανακατατάξεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα (με ανερχόμενες δυνάμεις να έχουν πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς πολλών μελών των «G7») τροφοδοτούν διαρκώς την ανησυχία των «G7», προμηνύοντας μεγάλη όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης και εντός των δικών τους συνόρων, αφού μόνο έτσι εξασφαλίζεται το προβάδισμα των πολυεθνικών.

Το «Ρόιτερς» επικαλέστηκε, μάλιστα, ανώνυμη πηγή από τους «G7», σύμφωνα με την οποία, οι υπουργοί θα συζητούσαν νέα μέσα για «τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές έχουν φτάσει στα όριά τους». Οι συζητήσεις, αν και επίσημα δεν αναγνωρίζεται, γίνονται στη σκιά των δυσκολιών που υπάρχουν στην Ευρωζώνη και λόγω της διαπραγμάτευσης με την ελληνική συγκυβέρνηση, που προκαλεί ανησυχία για επιπτώσεις αποσταθεροποίησης. 

Επίσης, η προσπάθεια της Βρετανίας, που επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση της με την ΕΕ, στο φόντο ενός δημοψηφίσματος με το ερώτημα της εξόδου από αυτή, είναι άλλη μια εστία ανησυχίας. Ακόμη, η αναβάθμιση της Κίνας, με τις ΗΠΑ να δυσανασχετούν για τη συμμετοχή κρατών της ΕΕ στην επενδυτική τράπεζα της Κίνας, αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, είναι άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν. Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν προβλέπεται να βγει κοινή ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: