Διεκδικώντας τα δίκαια της αμερικανικής εργατικής και μεσοαστικής τάξης
Ο γερουσιαστής Bernie Sanders, 73 χρόνων, από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές νομοθετών της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, (έχει χαρακτηρισθεί ως ο «πλέον Αριστερός στο Κογκρέσο») από την ιδιόμορφη «Πράσινη» πολιτεία του Vermont ανακοίνωσε σήμερα επίσημα, ότι θα είναι από τους διεκδικητές της επόμενης αμερικανικής προεδρίας.
Του Κώστα Μπετινάκη
Όπως δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες, θα διεκδικήσει το χρίσμα, ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Όπως είπε ακόμη, η προεκλογική του εκστρατεία θα επικεντρωθεί στο να δώσει στον αμερικανικό λαό να καταλάβει, πως οι πλούσιοι συμπατριώτες τους και οι μεγάλες εταιρίες, έγιναν πλουσιότεροι αυξάνοντας τα κέρδη τους εις βάρος του μέσου Αμερικάνου.
Επίσης θα εξηγήσει γιατί δεν είναι συμφέρουσα στον μέσο Αμερικάνο, η σχεδιαζόμενη Διατλαντική Συμφωνία των 12 κρατών, πιο γνωστή ως (Trans-Pacific Partnership TPP).
Με την ανακοίνωση του Μπέρνι Σόντερς ότι θα διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία γίνεται ο πρώτο αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον.
Ως τώρα τα προγνωστικά για το Δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αισιόδοξα για τον Σόντερς μια και η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για την ιστοσελίδα «huffingtonpost.com», έδειξαν πως η Χίλαρι προηγείται σταθερά. Αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.
«Θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία», είπε ο Σόντερς στο “Associated Press”.
«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να με υποτιμήσει επειδή κατεβαίνω υποψήφιος εκτός του δικομματικού συστήματος, επειδή Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θα διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Νομίζω πως μήνυμά μου αποτελεί η περίσκεψη με την οποία εργάζονται όλοι στο Βέρμοντ, μπορεί να εξαπλωθεί σ΄ολόκληρη τη χώρα».
Η προεκλογική του εκστρατεία θα στραφεί κυρίως εναντίον των «εχόντων και κατεχόντων», με στόχο τον απλό πολίτη.
Εκτός από την Χίλαρυ και τον Μπέρνι, όπως όλα δείχνουν προετοιμάζεται να ανακοινώσει υποψηφιότητα και ο πρώην κυβερνήτης του Μέρυλαντ Martin O’Malley.
Ποιος είναι ποιος:
Ο Σόντερς, αυτοπροσδιορίζεται ως «Σοσιαλδημοκράτης», αλλά παραμένει πολύ κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που οι περισσότεροι τον χαρακτηρίζουν ανεξάρτητο.
Αυτοπροσδιορίζεται επίσης ως Εβραίος, αλλά «πολιτιστικά και όχι θρησκευτικά».
Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν εκλεγεί ως γερουσιαστής. Ο Σόντερς, θεωρείται ο πλέον μακροχρόνιος εκλεγμένος ανεξάρτητος πολιτικός στην αμερικανική πολιτική ιστορία.
Γεννημένος τρεις μήνες πριν οι ΗΠΑ αναμειχθούν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι γιος Πολωννο - Εβραίων μεταναστών και έχει περάσει αρκετό χρόνο σε ισραηλινό Κιμπούτζ, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1964. Ύστερα μετακόμισε στο Βέρμοντ όπου εργάστηκε ως ξυλουργός, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και ερευνητής, μεταξύ άλλων.
Έχει έναν γιο τον Λεβί, από τον πρώτο του γάμο και τρία άλλα θετά παιδιά από τη δεύτερη σύζυγό του Jane O’Meara Sanders, πρώην πρόεδρο του Burlington Collegeστο Βέρμοντ.
Η ίδια λέει πως είναι βαφτισμένη Καθολική «αλλά ακολουθεί τον Καθολικισμό με τον δικό της τρόπο».
Είναι από τους υπέρμαχους της «δωρεάν ανώτατης Παιδείας για όλους τους Αμερικάνους» ενώ έχει πει πως απαιτείται ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για να διατεθεί στην επισκευή των δρόμων και των γεφυρών στις ΗΠΑ.
Ο Σόντερς είναι,
# ο μόνος υποψήφιος που δεν διστάζει να λέει πως δεν μπορεί να θεωρηθεί θρήσκος,
# μεγάλωσε πιστεύοντας στον φιλελεύθερο εβραϊκό ακτιβισμό
# υποστηρίζει την αμερικανο-εβραϊκή αριστερή πολιτική του 20ού αιώνα,
# υπέρμαχος για καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθών,
# υπέρ της ισότητας των δύο φύλων,
# υπέρ των ίσων δικαιωμάτων των Αφρο-αμερικανών.
Για τις θρησκευτικές του επιρροές, λέει πως βρίσκεται πολύ κοντά στις διακηρύξεις του πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο εκτιμά ιδιαίτερα.
Παρόλο που επικρίνει έντονα το εβραϊκό κράτος και πρόσφατα μποϊκοτάρισε την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάου στο Κογκρέσο, επικρίνει τους υποστηρικτές της Χαμάς.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγών που δίνει ο μέσος Αμερικάνος πολίτης και τον παρομοίασε με τους αγώνες των εργαζόμενων στις άλλες χώρες.
«Αν θέλετε να μάθετε γιατί χάνεται η μέση αστική αμερικανική τάξη, και γιατί μοιράζεται ανισομερώς ο πλούτος θυμίζοντας την δεκαετία του 1920, θα πρέπει να δείτε τι συμβαίνει με το Εμπόριο».
Εκφράστηκε σ΄αυτό το σημείο εναντίον της συμφωνίας TPPκαι σ΄αυτό το σημείο θα παιχτεί η αντιπαράθεσή του με την Κλίντον, σε μ ια στιγμή μάλιστα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
Όπως έγραψε στο twitter του ο Σόντερς:
«Όσο διαρκούσε η διαπραγμάτευση για τη ΝΑFΤΑ, ο πρόεδρος Κλίντον είχε πει πως «η ΝΑFΤΑ θα δημιουργούσε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στα πρώτα πέντε χρόνια της εφαρμογής της». ΛΑΘΟΣ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, η ΝΑFΤΑ οδήγησε να χαθούν περισσότερες από 680.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ψήφισα εναντίον της ΝΑFΤΑ και άλλων κακών εμπορικών συμφωνιών και μάχομαι να σταματήσει η TPP. Μοιράστε αυτό το τουίτ και ενώστε τις δυνάμεις σας σ΄αυτή τη μάχη».
Σε συνέντευξή του στο Huffington Post, πριν μερικούς μήνες είχε πει: Σέβομαι την Χιλαρυ. Την γνωρίζω και μου αρέσει. Δεν θα κατέβω για να της επιτεθώ. Θα είμαι υποψήφιος για να μιλήσω για ζητήματα που επηρεάζουν την εργατική και την μεσοαστική τάξη αυτής της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου