Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

GUARDIAN: ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

 Γκυκομίλητος με σκούρα προτίμηση στα ρούχα και σπουδές στην Οξφόρδη αντιθέτως με τον εξωστρεφή Βαρουφάκη της πολυχρωμίας των "ουάου" και των σινιέ ρούχων..


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη που ορίστηκε ως ο συντονιστής των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους είναι ο αντίθετος πόλος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, γράφει ο Guardian.


Χωρίς την τόλμη και την εξωστρέφεια του Βαρουφάκη ο 55χρονος Τσακαλώτος είναι περισσότερο γλυκομίλητος, δεν επιλέγει τα πολύχρωμα ρούχα και τα κασκόλ γνωστών εταιρειών και περιορίζει τον παράγοντα «ουάου» γράφει η εφημερίδα.

Σαν προσωπικότητα είναι συμπαθής, χαμηλών τόνων και ενσωματώνει το ρόλο του καθηγητή που έχει υπηρετήσει τα προηγούμενα 30 χρόνια.  Είναι πάρα πολύ μακριά από τον ανεμπόδιστο ναρκισισμό για τον οποίο ο ανυπότακτος υπουργός οικονομικών έχει κατηγορηθεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε στην Ολλανδία και μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία. Γιος μιας επιφανούς ελληνικής οικογένειας που τον έστειλε σε ιδιωτικό σχολείο το St Paul. Επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με τη Βρετανίδα γυναίκα του στις αρχές της δεκαετίας του 90 μετά από καθηγητική καριέρα στο πανεπιστήμιο του Kent. Η άψογη ομιλία των ελληνικών, ακόμη και σήμερα, διασπάται από μία χροιά που οφείλεται στο πολυεθνικό του υπόβαθρο και την αλάθητη αγγλική προφορά του.

Ως το νέο σημείο αναφοράς στις διαπραγματεύσεις, ο άνθρωπος που θα συντονίζει τις επαφές της Αθήνας με τους δανειστές, ο Ευκελίδης Τσακαλώτος φαίνεται ότι θα είναι πιο μεθοδικός, προσανατολισμένος στις λεπτομέρειες και επίμονος. Υιοθέτησε τις αριστερές απόψεις του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου μετείχε  σε φοιτητική πτέρυγα του ελληνικού ευρωκομμουνιστικού κόμματος και ακονίστηκαν στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, συμπληρώνει το άρθρο.

Όπως ο Βαρουφάκης, που η κυβέρνηση λέει ότι θα έχει τον τελευταίο λόγο στις διαπρσαγματεύσεις, ο Τσακαλώτος υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά είναι ανυποχώρητα εναντίον νέων μέτρων λιτότητας που θα βαθύνουν το σπιράλ θανάτου της ελληνικής οικονομίας.  Παραδέχεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει λάθη λόγω απειρίας και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει διδαχθεί από αυτά.

Ο Τσακαλώτος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ρητορική της ενάντια στην λιτότητα, εκπροσωπεί ένα ολοένα αυξανόμενο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη που αντιτίθεται στη βαρβαρότητα των αγορών, και νιώθει εξαντλημένο από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. «Είμαστε ριζοσπάστες στη λογική ότι έχουμε επηρεαστεί από το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και πιστεύουμε στην έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας» είχει πει στον Guardian και είχε προσθέσει ότι «η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταφέρει να αμφισβητήσει και να προκαλέσει ένα σύστημα που αδυνατεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των καθημερινών ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: