Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΓΑΡΓΑΡΑ ΕΚΑΝΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ CIA

Την πλήρωσε εκείνη που έκανε τις αποκαλύψεις…



Πέντε μήνες μετά την παραπομπή σε Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας και την δημοσιοποίηση έκθεσης για την αποκρουστική δραστηριότητα -βάσει προγράμματος - για τα βασανιστήρια που είχαν πραγματοποιήσει πράκτορες της CIA, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, κάποιος επιτέλους πληρώνει για τα επακόλουθα της αποκάλυψης:


  Μόνο που δεν την πληρώνει κάποιος από τους βασανιστές. Ή έστω κάποιος από εκείνους που έδωσαν τις εντολές. Ούτε κάποιοι από εκείνους τους αξιωματούχους της CIAπου παράνομα ερεύνησαν τα κομπιούτερς των ερευνητών της Γερουσίας που συνέταξαν την έκθεση.
 Τιμωρήθηκε το πρόσωπο εκείνο που βοήθησε να αποκαλυφθούν τόσο τα βασανιστήρια όσο και οι σκανδαλώδεις ενέργειες των πρακτόρων της CIA.
 
 
Η  Alissa Starzak, πρώην μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας από το Δημοκρατικό Κόμμα, ήταν επικεφαλής  της ανάκρισης για τα βασανιστήρια, καθώς και για τις παρανομίες που ακολούθησαν από πράκτορες της  CIAγια την απόκτηση των συμπερασμάτων της επιτροπής.
Σήμερα, υπηρετεί ως βοηθός σύμβουλος στο υπουργείο άμυνας ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχε προταθεί από τον Λευκό Οίκο,να υπηρετήσει ως γενικός σύμβουλος στον Στρατό.
 
Οι επικριτές όμως της έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί τότε, και κυρίως ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών ρεπουμπλικάνος Richard Burr, ήταν ο ενορχηστρωτής της αποτροπής να αναλάβει εκείνα τα καθήκοντα η Στάρζακ. Πρωτοστατεί μάλιστα, όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα «HuffingtonPost» στην αποτροπή της έγκρισης για την προαγωγή της από την Γερουσία την πλειοψηφία όπου πλέον διαθέτουν οι ρεπουμλικάνοι.
 
Η Στάρζακ, 41 ετών, είχε ταχεία ανάδειξη στα νομικά σκαλοπάτια της Ουάσιγκτον, μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Είχε υπηρετήσει για ένα διάστημα και ως δικηγόρος της CIAστα 2005. Ετά την αποχώρησή της από εκεί είχε αναλάβει ως σύμβουλος στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.
 
Εκεί είδε τις αντιρρήσεις στις έρευνές της για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA να συναντούν έντονες αντιδράσεις από τους ρεπουμπλικάνους-μέλητ ης επιτροπής και κυρίως του υψηλόβαθμου γερουσιαστή KitBond ο οποίος υποστήριζε ότι τα στοιχεία της έρευνας Στάρζακ ήταν «μονοκομματικά».
 
Μόλις τον Ιούνιο του 2013 η CIA, κατω από την διοίκηση πλέον του JohnBrennan, έστειλε στην επιτροπή την απάντηση στις καταγγελίες της Στάρζακ. Στην απάντηση ωστόσο υποστηρίζεται η χρήση των βασανιστηρίων.
Ακολούθησαν ώρες επεξεργασίας του ζητήματος από τα μέλη της επιτροπής, επειδή έπρεπε να αποφασισθεί τι θα γίνει με τα αντικρουόμενα συμπεράσματα της έκθεσης Στάρζακ και την απάντηση της CIA. Αποτέλεσμα ήταν να απειληθεί συνταγματική κρίση ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.
Στις αρχές του 2014 το θέμα έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο όμως ένιψε τας χείρας του, αποφασίζοντας πως δεν βρίσκει λόγους να αρχίσει ανακριτική εξέταση στην υπόθεση. Τότε όμως, η Στάρζακ δεν πρόσφερε  πλέον υπηρεσίες στην επιτροπή της Γερουσίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: