Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Εργασιακά, ΦΠΑ, Συντάξεις, Ασφαλιστικό, 13 και 14ος μισθός, ιδιωτικοποιήσεις (ξεπούλημα είναι η ορθή λέξη) , πλειστηριασμοί..

  • Εργασιακά: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα αποτελέσει τη νέα θέση της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν τους «θεσμούς» ότι «δε θα βγάλουν από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς».
  • ΦΠΑ: Στα σκαριά είναι η διαμόρφωση του «ενιαίου συντελεστή», σε μια εξέλιξη που θα απογειώσει τη φοροληστεία στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση», είναι το μήνυμα που αποστέλλει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την τρόικα.
  • Συντάξεις: Πρώτο βήμα αποτελούν οι παραπέρα περικοπές στα επικουρικά ταμεία. Μάλιστα, ως «παράδειγμα» υψηλών επικουρικών συντάξεων αναφέρονται ποσά της τάξης των 300 ευρώ το μήνα.
  • Ασφαλιστικό: Προβλέπονται σαρωτικές παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλικιακών ορίων. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», «με εξαίρεση μόνο για 2 - 3 πολύ δύσκολα επαγγέλματα»...
  • «Aναστέλλεται» η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) για τους μικροσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
  • Δρομολογούνται «αλλαγές» σε ό,τι αφορά και τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για την όποια προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Απ' ό,τι φαίνεται, επανέρχεται το σχέδιο «προστασίας» της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: «Κλειδωμένο μέτρο» είναι και η ιδιωτικοποίηση νευραλγικών υποδομών, όπως των ΟΛΠ και ΟΛΘ και των σιδηροδρόμων. Μάλιστα, η συγκυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να εκχωρήσει σε στρατηγικούς επενδυτές τα πλειοψηφικά πακέτα των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: