Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΞΗΡΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΧΛΩΡΟΣ..


Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Σιγή ιχθύος τηρήθηκε τόσο από τον Κοτζιά όσο και από τον Κέρι για το περιεχόμενο των μεταξύ των δύο ανδρών συζητήσεων στην Ουάσιγκτον. 

Τα περί του Ξηρού προσχήματα ούτε τους αθώους.. χλωρούς που τους ακολουθούν και καίγονται αναιτίως πάντα μαζί τους δεν πείθουν, όταν το γεωγραφικό στίγμα της Ελλάδας βρίσκεται στον πυρήνα μιας διακρατικής φωτιάς που επεκτείνεται ολοταχώς προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά και: 


Διαθέτει το «θλιβερό» πλεονέκτημα  τόσο της κατοχής όσο και της προνομιούχας διανομής του ορυκτού πλούτου της περιοχής. 

Ενεργειακοί άξονες όπως αυτός της Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ που έχει συσταθεί με την ευλογία των Ηνωμένων Πολιτειών, αν δεν στηρίζονται εφάπτονται κατά το μέγα μέρος τους στη λύση του Κυπριακού, για το οποίο Νάτο Τουρκία και ΟΗΕ κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού, προωθούν λύσεις του τύπου Ανάν. 

Αν σ’ αυτό προστεθεί και η μόνιμη αμφισβήτηση των Ελληνικών συνόρων από τη γείτονα και «σύμμαχο» χώρα τη Τουρκία επί του Αιγαίου, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως παρασάγκας απέχουν οι περί του Ξηρού ανακοινώσεις με την ουσία της συνάντησης των δύο υπουργών.  

 Ουδέν όμως κρυπτόν υπό τον ήλιο των Βαλκανίων δεδομένου πως τον Κοτζιά στην Ουάσιγκτον διαδέχθηκε ο Τούρκος Υπεξ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ευθέως και ευθαρσώς μας ενημέρωσε ότι: Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό θα ακολουθήσει μια κρίσιμη περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας η παρουσία των ΗΠΑ θα είναι σημαντική! 

Τι θέλει να πει ο ποιητής; 

Πως με την σαρωτική εκλογή του νέου «κεντροαριστερού ηγεμόνα των κατεχόμενων» Μουσταφά Ακιτζί τον οποίο έσπευσε με ένα κλαδί ελιάς να συγχαρεί ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης, θα ξεκινήσουν ξανά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.. 

Μέτρα που όσοι θεωρούν πως θα αφορούν τους δύο λαούς πλανώνται πλάνην οικτρά. Πρόκειται για θέμα μερικών δεκάδων οικογενειών και από τις δύο πλευρές, που χρόνια τώρα τόσο επί της ΑΟΖ της Κύπρου όσο και επί της ΑΟΖ της Ελλάδας ψάχνουν κοινό τόπο συμφωνιών, προκειμένου ν’ αναπτύξουν τις μπίζνες εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της μιας από τις δύο χώρες, της Ελλάδας, για τον προσωπικό τους πλουτισμό. 

Κατά συνέπεια δεν είναι διόλου περίεργο που δεν υπήρξε ούτε νύξη από το επιτελείο Κοτζιά επί του περιεχομένου των συζητήσεών του με τον Αμερικανό ομόλογό του, δεδομένου πως αυτές είτε αποτελούσαν προέκταση, είτε φωτοτυπία εκείνων που είχαν προηγηθεί  επί της εποχής του υπερχειλίζοντος πολιτικού λίπους του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος: 

Πρώτος αυτός έβαλε στο τραπέζι της διανομής στα τρία (ΗΠΑ-Τουρκία- Ελλάδα) μιας περιουσίας που όμως ανήκει αποκλειστικά στον Ελληνικό λαό. 

Πλέον αυτών και σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την Τουρκική πλευρά στο παζάρι της Βαλκανικής αγοράς τέθηκε και το ζήτημα των πεδίων βολής στο Αιγαίο που τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικεί να κατοχυρώσει για τα συμφέροντά της, αλλά με την Ελλάδα υπό τη Τουρκική κάνη ( casus belli) στον κρόταφό της και φυσικά την στρατιωτική ανισομετρία υπέρ της γείτονος! 

Το τι πιθανότατα θα συμβεί θα έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των βημάτων οπισθοχώρησης από τα εθνικά της δίκαια θα προβεί η Ελλάς, που εδώ και πενήντα χρόνια -αρχής γενομένης από την Κυπριακή τραγωδία- έχει αρχίσει να συρρικνούται πλέον των συνόρων που είχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος χαράξει..  Ώσπου κάποια στιγμή δεν μπορεί ό,τι ως σήμερα περιφερόταν στη πολιτική και κοινωνική πιάτσα ως εθνική αποφορά θα μετασχηματιστεί σε απεχθή πραγματικότητα. 

Πως η Αττική δεν θα είναι μόνο το κέντρο αλλά το σύνολο της γεωγραφικής έκτασης της Ελλάδας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: