Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ

 Φαρδιά πλατιά και η Ελληνική υπογραφή δίχως ούτε κουβέντα για τη κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου.. 

Χαίρε ω χαίρε αριστερά..

..η ναυαρχίδα που πρόσφερε ο Κάμερον...
«Πράσινο φως» για επεμβάσεις με πρόσχημα το μεταναστευτικό, άναψε το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, το βράδυ της Πέμπτης, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να χειροκροτεί τις επικίνδυνες αποφάσεις, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη βούληση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέξει βαθύτερα τη χώρα για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ευρύτερη περιοχή.


Η «Δήλωση» (Statement) της Συνόδου Κορυφής προμηνύει χερσαίες και θαλάσσιες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, στο όνομα της αντιμετώπισης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αλλά και άγρια καταστολή στα σύνορα για την αποτροπή της εισόδου σε κράτη - μέλη της ΕΕ. Εννοείται πως ούτε λόγος για κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της Σένγκεν που κρατάνε τους μετανάστες εγκλωβισμένους σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία...

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την «ενίσχυση της παρουσίας στη θάλασσα» (με τις σχετικές... «προσφορές» πολεμικών πλοίων να έχουν ήδη γίνει από κράτη - μέλη όπως η Βρετανία, η Γερμανία κ.ά.), «μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της αστάθειας ως βασικών παραγόντων που ευνοούν τη μετανάστευση» σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία, την ίδια ώρα βέβαια που οι προηγούμενες, τρέχουσες και επερχόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι αυτές που υποδαυλίζουν την «αστάθεια» και τον ξεριζωμό... Για την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Frontex αποφασίστηκε ο τριπλασιασμός των χρηματοδοτικών πόρων, το 2015 και το 2016.

Ακόμα, στο όνομα της τιμωρίας των διακινητών, αποφασίστηκε η ενίσχυση της δράσης της ευρωαστυνομίας και όλων των άλλων κατασταλτικών οργανισμών της ΕΕ και η αστυνομική συνεργασία με τρίτες χώρες. Μάλιστα, εντέλλεται η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ «να αρχίσει αμέσως προετοιμασίες για μια πιθανή επιχείρηση ΚΠΑΑ (σ.σ. Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας)»!

Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε ενίσχυση δράσεων στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ που ήδη εξελίσσονται σε χώρες της Αφρικής, η ένταση της συνεργασίας με την Τουρκία για την ανακοπή της μετανάστευσης από Συρία και Ιράκ, η ανάπτυξη ενός δικτύου αξιωματούχων - συνδέσμων σε χώρες «κλειδιά» για τη συλλογή πληροφοριών, την έναρξη προγραμμάτων «περιφερειακής ανάπτυξης και προστασίας για τη Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής».

Σε ό,τι αφορά τα κράτη - μέλη που δέχονται μετανάστες ως χώρες εισόδου στην ΕΕ αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδοτικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και βοήθεια στη διαδικασία καταγραφής των αιτούντων άσυλο, επεξεργασίας των αιτήσεων και ενδεχομένως προώθησής τους σε χώρες που είτε προθυμοποιηθούν να φιλοξενήσουν έναν αριθμό, είτε εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μετανάστες με συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα.
 
Φαρδιά - πλατιά η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης...

Η ελληνική κυβέρνηση, διά του Αλ. Τσίπρα, επέλεξε να συγκαλύψει τον επικίνδυνο χαρακτήρα των αποφάσεων που πάρθηκαν, αναδεικνύοντας την υποτιθεμένη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και μιλώντας για «ευτυχή κατάληξη» (!) επειδή αυξάνονται τα κονδύλια. «Είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες, να έχουμε ουσιαστική αύξηση, έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών», ανέφερε.

Μάλιστα, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επικρότησε την ενίσχυση των επιχειρήσεων «Poseidon», «Triton» και Frontex και τις «συντονισμένες δράσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης προσώπων, τη σύλληψη των διακινητών και την εξάρθρωση των δικτύων τους, σε συνεργασία όλων των συναρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών». Καλωσόρισε την αναφορά «στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», όπου κράτη - μέλη της ΕΕ πρωτοστατούν σε επεμβάσεις, μια «λεπτομέρεια» που ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να «προσπεράσει» με την αναφορά ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες μας για την κατάσταση σ' αυτή την περιοχή».

Ζήτησε «κατά τον σύνθετο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Μεσόγειος θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σύνολο, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς».

Ούτε λόγος για κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου, μάλιστα ζήτησε «την ενεργοποίηση των υπαρχόντων μηχανισμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (όπως η ενεργοποίηση των ανθρωπιστικών ρητρών του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, η διεύρυνση και η απλοποίηση εφαρμογής της οικογενειακής επανένωσης)»!
  • Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο ερχομός ξεριζωμένων στην Ελλάδα: 36 μετανάστες πιάστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, 26 στη νησίδα Αγ. Νικόλαος της Σάμου, 47 στην περιοχή Παλαιόκαστρου, 42 στην περιοχή Αγίου Φωκά Λέσβου, 34 στην περιοχή Λουτρών, 51 στις Οινούσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: