Η κοινωνία (μη συμπεριλαμβανομένης της ελίτ του πλούτου) θα πληρώσει ξανα το λογαριασμό.. Μετανάστης αλλά στον τόπο του ο λαός..
Ομοβροντία από νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνει η «ατζέντα» της επόμενης μέρας, όπως επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο και της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στη Ρίγα της Λετονίας.
Σε πρώτο πλάνο προβάλλει ο «κλοιός πιέσεων» που δέχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η τρέχουσα «αξιολόγηση» για την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας-«γέφυρα», προκειμένου στην επόμενη φάση να προχωρήσει η διαδικασία για το κλείδωμα της «μεγάλης συμφωνίας», της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που θα τη συνοδεύσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιλαϊκά μέτρα είναι απόλυτα δεδομένα, ενώ οι διαφορές και η απόσταση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς εντοπίζονται σε ζητήματα της κατάλληλης συγκυρίας και του χρονοδιαγράμματος της εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Οπως αποκαλύπτεται, η συζήτηση στο χτεσινό Γιούρογκρουπ πέρασε και στα ζητήματα που αφορούν στην παραπέρα μείωση των συντάξεων, στο θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, στο ύψος που θα διαμορφωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα γα τα επόμενα χρόνια. Είναι δηλαδή φανερό ότι η διαβούλευση έχει επεκταθεί για τα καλά στα ζητήματα της «επόμενης μέρας».
Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εστίασε στα παρακάτω:
1. «Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μιας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Αποκαλύπτεται δηλαδή το γεγονός ότι η διαβούλευση δεν αφορά μόνο τις επικουρικές, αλλά και τις κύριες συντάξεις. Υποστήριξε ακόμη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα (στη φάση της «αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης»), αλλά στη συνέχεια, με την εμφάνιση ρυθμών ανάκαμψης...
2.«Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση «σκέπτεται» να βαφτίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο που θα τη συνοδεύει ως «νέο αναπτυξιακό μοντέλο»...
3. Για τους «πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας» ανέφερε ότι «αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών (...) αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων του». Είναι φανερό ότι πίσω από τα περί «κοινωνικής πολιτικής» βρίσκεται η αγωνία για τους τρόπους ενίσχυσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων.
4.«Τη διαφορά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν».
Να σημειωθεί ότι το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», που ήδη συζητείται, αφορά την περίοδο 2015-2019. Οι διαφορές που ανέκυψαν, εκ νέου, γύρω από το ύψος των πλεονασμάτων, συνδέονται με το κατά πόσο τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν «εμπροσθοβαρή χαρακτήρα» ή εάν αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με «αργότερους» ρυθμούς, ώστε να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες κρατικής στήριξης των επενδύσεων του κεφαλαίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν «στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Οπως είπε, εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η «βούληση» για την επίτευξη συμφωνίας το «ταχύτερο δυνατό», αλλά και η «ανησυχία όλων για την καθυστέρηση, ιδίως ενόψει των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».
Αναλυτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων
Αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το Γιούρογκρουπ, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Ρίγα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης και ότι στόχος είναι μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι «πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό σε όλη την Ευρωζώνη».
Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει υπάρξει κάποια «πρόοδος», ωστόσο αυτή είναι «ανεπαρκής».
Στο μεταξύ, ο Μ. Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει την αξία των ελληνικών ομολόγων όταν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες ως εγγυήσεις για τα δάνεια στο πλαίσιο του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).
«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», διαμήνυσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα θα ήταν καλό να «κλείσει» γρήγορα τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου