Όταν δεν αναφέρεται σε ..μίση και .. έρωτες με την αγέλη των λύκων του ευρωπαϊκού ιερατείου ξεχνά τη δημιουργική ασάφεια και εισέρχεται στη καταστροφική σαφήνεια..
Οπως αποκαλύπτεται, η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ, της Παρασκευής πέρασε και στα ζητήματα που αφορούν στην παραπέρα μείωση των συντάξεων, στο θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, στο ύψος που θα διαμορφωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι διαβουλεύσεις σχετικά με το «σκληρό πυρήνα» των μέτρων που θα εφαρμοστούν την «επόμενη μέρα», για το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών (έσοδα - δαπάνες), τις ιδιωτικοποιήσεις, το «δημοσιονομικό κενό» και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους (των διακοσίων οικογενειών) και των τραπεζικών ομίλων.
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εστίασε στα παρακάτω:
1. «Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Αποκαλύπτεται, δηλαδή, το γεγονός ότι η διαβούλευση δεν αφορά μόνο στις επικουρικές αλλά και τις κύριες συντάξεις. Υποστήριξε ακόμη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα (στη φάση της κρίσης), αλλά στη συνέχεια, με την εμφάνιση ρυθμών ανάκαμψης.
2.«Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι, όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών (...) αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους».
Είναι φανερό το γεγονός ότι οι διαφορές εντοπίζονται στους τρόπους ενίσχυσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων.
3.«Τη διαφορά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν».
Να σημειωθεί το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», που ήδη συζητείται, αφορά στην περίοδο 2015 - 2019. Οι διαφορές που ανέκυψαν, εκ νέου, γύρω από το ύψος των πλεονασμάτων, συνδέονται με το κατά πόσον τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν «εμπροσθοβαρή χαρακτήρα» ή εάν αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με «αργότερους» ρυθμούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν «στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Οπως είπε, εκφράστηκε από όλες τις πλευρές, η «βούληση» για την επίτευξη συμφωνίας το «ταχύτερο δυνατό», αλλά και η «ανησυχία όλων για την καθυστέρηση, ιδίως ενόψει των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου