Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΑΡΑΓΚΕΣ Ή ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ;

 Οι διεθνείς ελίτ των μεγιστάνων του πλούτου από την Ουέφα και τη Φίφα καταργούν επί της ουσίας το αυτοδιοίκητο μιας χώρας!
 
 
Σχεδόν αναπόφευκτο φαντάζει αυτήν τη στιγμή ένα πιθανό Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου από το ευρωπαϊκό στερέωμα. Παρά τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί από την ΕΠΟ, την UEFA και τη FIFA, η κατάθεση στη Βουλή του αθλητικού νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την πλήρη απομόνωση των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη...
 
Ο κίνδυνος για την πλήρη ρήξη με την ποδοσφαιρική Ευρώπη εδράζεται στη στάση, όπως καταγράφεται και από την κατάθεση του νομοσχεδίου, του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, η οποία αφορά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Ειδικότερα, το «φιτίλι» της σκληρής αντιπαράθεσης «ανάβει» η διάταξη που περιέχει το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία σταματά η ισχύς του αυτοδιοίκητου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), καθώς «καταργείται η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 12 του άρθρου 29 του Ν. 3479/2006, που προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της, όλων των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας και οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου». 
 
Με αφορμή την πάταξη της βίας στα γήπεδα η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέθεσαν στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάπου... μπερδεύεται το πράγμα. Και αυτό διότι η αλλοίωση των κανόνων του ποδοσφαίρου είναι κάτι διαφορετικό από τη βία.
 
Η δράση στο χορτάρι και αυτή στις εξέδρες είναι δύο διαφορετικά... πιάτα που καταλήγουν στο ίδιο στομάχι. 
 
Είναι όμως διαφορετικές οι αφετηρίες και οι διαδρομές τους, όπως διαφορετικά είναι και τα συστατικά τους.
 
Για τη βία, εντός και εκτός γηπέδων, τα χέρια της πολιτείας είναι εξ ορισμού λυμένα για να δράσει. Αρκεί να συνεργαστεί με την Αστυνομία και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Ασφαλείας. Οι ομάδες οπαδών που δημιουργούν επεισόδια σε αγώνες χάντμπολ, βόλεϊ, πόλο κ.λπ. – σπορ των οποίων δεν γνωρίζουν καν τους κανονισμούς – δεν έχουν να επικαλεστούν «παράγκες» και «εγκληματικές οργανώσεις» για τις συμπεριφορές τους. Όσο για το ποδόσφαιρο και την αλλοίωση των αγώνων, υπάρχουν τρόποι να ελεγχθεί η κατάσταση και να καθαρίσει το τοπίο. 
 
♦ Τίποτε δεν εμποδίζει την πολιτεία να ελέγχει φυσικά πρόσωπα και ΠΑΕ για οικονομικές – και όχι μόνο – παραβάσεις. 
♦ Τίποτε δεν εμποδίζει την πολιτεία να ανάψει το «πράσινο φως» στη Δικαιοσύνη ώστε να δικάσει, να καταδικάσει ή να απαλλάξει – ανάλογα με τα στοιχεία – όπως γίνεται αυτήν την εποχή.
♦ Τίποτε από τα παραπάνω δεν πάει κόντρα στις νόρμες της UEFA και της FIFA, που ξέρουν ότι διοικούν και διαχειρίζονται ένα υπερπροϊόν, για το οποίο έχουν θέσει κανόνες διοίκησης βάσει κεκτημένου δικαιώματος. Αντίθετα, σε ένα τέτοιο πεδίο δράσης θα βοηθήσουν.
 
Το αυτοδιοίκητο 
 
«Δεν επιθυμούμε ποδοσφαιρικό Grexit, αλλά θα νομοθετήσουμε για να απομακρύνουμε τη βία και τη διαφθορά από το ελληνικό ποδόσφαιρο» υποστήριξε μια ημέρα πριν από την κατάθεση στη Βουλή του αθλητικού νομοσχεδίου ο Κοντονής σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ. 
 
Σημείωσε μάλιστα ότι «εμείς δεν επιθυμούμε να καταργήσουμε το αυτοδιοίκητο και θέλουμε να λειτουργεί. Εμείς αλλού επεμβαίνουμε και θέλουμε να λειτουργούν βάσει των νόμων».
 
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, «θεωρούμε σημαντικότερο ακόμα και από τη συμμετοχή στην Ευρώπη το να φτάνει ένα παιδί σπίτι του μετά το γήπεδο χωρίς νωρίτερα να έχει κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα».
 
Για το ζήτημα ενός πιθανού ποδοσφαιρικού Grexit ο Κοντονής τόνισε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «δεν είμαστε στη φάση να τραβήξουμε τα άκρα. Είμαστε σε φάση διαβούλευσης και κατανοούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν κάποιος μάς προτείνει κάποια λύση, θα την ακούσουμε. Θέλουμε περισσότερο έλεγχο της Ελληνικής Ομοσπονδίας από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. Πρέπει να εναρμονιστούν. Είναι πολύ αυστηρό το καταστατικό της UEFA, ενώ της ΕΠΟ θεσμοθετεί την ατιμωρησία». 
 
Οι κίνδυνοι 
 
Ο υφυπουργός πάντως δήλωσε ότι, στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα η «έξοδος» από την ποδοσφαιρική Ευρώπη, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς «σε περίπτωση αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ελληνικό κράτος θα προστατέψει την Εθνική ομάδα και τους συλλόγους σε πράξεις που θεωρούμε ότι είναι εναντίον τους». 
 
Επειδή μιλάμε για ένα πιθανό ποδοσφαιρικό Grexit, αξίζει να αναφέρουμε συνοπτικά τι σημαίνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο μια τέτοια εξέλιξη όπως την κατέγραψε ο αθλητικός Τύπος:
 
♦ Δεν θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καμία Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου. 
♦ Δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή στο Europa League κανένας ποδοσφαιρικός σύλλογος. 
♦ Δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή σε διεθνή φιλικά ματς εντός ή εκτός Ελλάδας. 
♦ Δεν θα μπορεί να καταστεί δυνατή η μεταγραφή ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. 
♦ Οποιοσδήποτε αλλοδαπός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στην Ελλάδα αποκτά αμέσως το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση του συμβολαίου του. 
♦  Σταματάει σε διεθνές επίπεδο η εκπροσώπηση της ΕΠΟ στα κέντρα αποφάσεων του ποδοσφαίρου, τα μέλη της δεν θα μπορούν να συμμετέχουν με ή χωρίς ρόλο σε σχετικές ευρωπαϊκές επιτροπές, ενώ αυτόματα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μένει εκτός διεθνών προγραμμάτων, κάποια από τα οποία σημαίνουν και οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. 
 
Τέλος, εκτός Ευρώπης θα μείνουν και οι Έλληνες διαιτητές, καθώς θα σταματήσει ο ορισμός τους στις διεθνείς διοργανώσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυλλογικό επίπεδο. 
 
Έχουν μετρήσει σοβαρά όλους αυτούς τους κινδύνους στην κυβέρνηση;
 
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: