Με τον όρο Ελλάδα τι ακριβώς εννοούν; Τις διακόσιες οικογένειες που προκάλεσαν το χρέος ή τον λαό; Επειδή ο δεύτερος έχει προ πολλού πνιγεί στα χρέη του.. Λάθρα ζει..
Τα CDS δείχνουν σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πολύ μεγάλη πιθανότητα για αθέτηση των ελληνικών υποχρεώσεων μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Ολόκληρο το κείμενο του Bloomberg:
Στην Αθήνα, το ανείπωτο τείνει να γίνει αναπόφευκτο. Οι «αριθμοί» της αγοράς, δείχνουν πως η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί στο χρέος της, βάζοντας την αποπληρωμή 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλονται στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, κεφάλαια διάσωσης, τράπεζες και ομολογιούχους σε κίνδυνο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι «κλειδωμένος» σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σχετικά με τα μέτρα που συνδέονται με τις δανειακές συμβάσεις ενώ ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε την Παρασκευή ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετήσει τα χρέη της αν οι δανειστές δεν απελευθερώσουν το κεφάλαιο της βοήθειας.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ακόμα ζητήσει μια αναδιάρθρωση που θα της επιτρέψει να συνδέσει κάποιες από τις μελλοντικές αποπληρωμές, με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση των επιτοκίων και μεγαλύτερο χρόνο για την αποπληρωμή των δανείων. Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσουν τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, εντούτοις ο κίνδυνος είναι ότι αν οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αφήνοντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους.
Ο Παντράικ Γκάρβεϊ της ING Groep NV του Λονδίνου αναφέρει: Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρώ λόγω ατυχήματος. Η μοναδική εφικτή λύση είναι και η πλέον ακραία: να μετατραπεί το δημόσιο χρέος σε pertetual bonds (ομόλογα στο διηνεκές), έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ.
Με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, οι συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (ευρύτερα γνωστές ως CDS) διαπιστώνουν 72% πιθανότητες της Ελλάδας να «βουλιάξει» στο χρέος της μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, μεγαλύτερο δηλαδή από το 67% που έδιναν στην αρχή του μήνα.
Το τριετές κρατικό ομόλογο είναι 10 μονάδες υψηλότερο από τα ποσοστά των τελευταίων 10 ετών. Συνήθως, οι επενδυτές ενδιαφέρονται να δανείσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.
Με την Ελλάδα, ο άμεσος κίνδυνος είναι το αν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Το πενταετές της Ελλάδας έχει υποχωρήσει κατά 68% της ονομαστικής αξίας τους, μετά το 100% στο οποίο πουλήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Και όλα αυτά, όταν πριν από κάποιους μήνες η έκδοση αυτών των ομολόγων από την πλευρά της τότε ελληνικής κυβέρνησης είχε γίνει δεκτή από την Άνγκελα Μέρκελ με ενθουσιασμό – κατά τη γνώμη της ήταν μια κάποια επιστροφή στην ομαλότητα.
Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τα ταμεία καταπολέμησης κρίσεων έχουν λαμβάνειν 195 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη Γερμανία να είναι ο σημαντικότερος τροφοδότησης των ελληνικών πακέτων διάσωσης. (διάσωση εννοούν τον τοκογλυφικό δανεισμό..) Συνολικά, το δημόσιο χρέος ήταν 315,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014 και έφτασε κοντά στο μισό τρισ. όταν συμπεριλήφθηκε και το χρέος των τραπεζών και των εταιρειών.
Η Αθήνα και ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη ρητορική του κουρέματος πέρασαν στα ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της χώρας, αλλά επί του παρόντος κάτι τέτοιο δεν προΐσταται των συζητήσεων, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και στην ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα ο Τσίπρας έχει εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα σταθεί φερέγγυα και θα καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τους ιδιώτες ομολογιούχους. Αυτή η δέσμευση έδωσε πίσω σε πολλούς επενδυτές ένα μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης. Η Japonica, επί παραδείγματι, βλέπει πως η μελλοντική εικόνα της χώρας, θα είναι πιο θετική.
Βέβαια, από την άλλη αυτά τα δεδομένα δίνουν περιορισμένη ανακούφιση στον Αλέξη Τσίπρα, στις συζητήσεις που έχει με τους δανειστές. Και αυτό διότι πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, έτσι ώστε να ξεκλειδωθεί η οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες την οποία η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη. Στο μεταξύ, η γερμανική κοινή γνώμη έχει αλλάξει και δεν φοβάται ένα Grexit, ο Γενς Βάιντμαν της Bundesbank, προσφάτως, έκανε λόγο για «άτακτη χρεοκοπία», σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και οι ελληνικές καταθέσεις, σταθερά, αποχωρούν από τη βάση τους.
Ο Μάριους Ντάχεϊμ της SEB AB στη Φρανκφούρτη σημειώνει, «η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν υπό συζήτηση από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και κάθε φορά που έμπαινε στο τραπέζι, έβρισκε τη σθεναρή αντίσταση πολλών ανθρώπων. Το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται, ήδη, σε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου