Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 Ώπα τι έγινε αδέλφια ! Ξύπνησε ο Λένιν από το υποσυνείδητό σας που από καιρό έχει ταφεί, ή μήπως πρόκειται για πολιτική νεκροφάνεια;

Χλιαρή έως ψυχρή ήταν η υποδοχή της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφηκε στο διήμερο εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Γραμματεία οι διαφωνίες εκφράστηκαν και στο κόμμα, τόσο μέσα από τις ομιλίες στελεχών της ΚΕ, όσο και μέσα από τις ψηφοφορίες.


Κατά συνέπεια, σε αυτή τη νέα φάση της πολιτικής του διαδρομής ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική παράταξη δείχνει να μην παρέχει στήριξη εν λευκώ στις κυβερνητικές επιλογές, αντιθέτως δείχνει την τάση να λειτουργήσει ως «αριστερό αντίβαρο» στην κυβέρνηση, στο βαθμό που σημαντική μερίδα του κόμματος κρίνει ότι η τετράμηνη συμφωνία απέχει μακράν από το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του κόμματος και δρομολογεί δυσμενείς εξελίξεις – αν δεν αντιμετωπιστεί – στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την τελική συμφωνία.

Η ηγεσία παρόλο που απευθύνει συστάσεις για πειθαρχία, χαμήλωμα των τόνων και αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες τοποθετήσεις, σε ό,τι αφορά το κόμμα δείχνει να μην επιλέγει αυτή τη στιγμή τη σκληρή αντιπαράθεση μέσω τακτικισμών και μετωπικών συγκρούσεων με τη μειοψηφία ή όσους εκφράζουν διαφωνία συνολικότερα, κάτι που μπορεί να αναγνωστεί και ως διάθεση να αξιοποιηθεί το στοιχείο της διαφωνίας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά τους εσωτερικούς συσχετισμούς η Αριστερή Πλατφόρμα πέτυχε μια μικρή ενίσχυση καθώς καρπώθηκε κομμάτι της δυσαρέσκειας απέναντι στη συμφωνία, η οποία όμως κυρίως εκδηλώθηκε δια της … απουσίας πολλών από την αίθουσα κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών.

Ενδεικτικό είναι το αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία επί του κειμένου διαφωνίας της Αριστερής Πλατφόρμας (τροπολογία) με την συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία διαθέτει 135 έδρες στην ΚΕ ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα 60, η τροπολογία της μειοψηφίας έλαβε 92 κατά, 68 υπέρ 5 λευκά και 1 αποχή. Να σημειωθεί επίσης ότι η ΚΟΕ, αν και ανήκει στη συνεδριακή πλειοψηφία, εκδήλωσε καθαρά τη διαφωνία της με το κείμενο της συμφωνίας και διαχώρισε τη θέση της κατεβάζοντας χωριστό ψηφοδέλτιο από την πλειοψηφία στην εκλογή Πολιτικής Γραμματείας.

Η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup. Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις συμφωνίες του Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων».

Παρά τις ζυμώσεις και το ανακάτεμα της τράπουλας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμφωνίας οι εσωτερικοί συσχετισμοί εν πολλοίς δεν αλλάζουν όπως αποτυπώνεται στην εκλογή της νέας ΠΓ όπου η πλειοψηφία κατέλαβε 6 έδρες, η μειοψηφία 4 και η ΚΟΕ 1.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Τάσου Κορωνάκη στη θέση του νέου Γραμματέα της ΚΕ (με 102 ψήφους, έναντι 64 που έλαβε ο Αλέκος Καλύβης, με τον επίσης υποψήφιο Στέλιο Ελληνιάδη να παίρνει μία ψήφο, ενώ υπήρξαν και 32 λευκά), καταγράφηκε η απώλεια ψήφων από τα «δεξιά» της προεδρικής πλειοψηφίας (τη λεγόμενη ΔΕΞΑΡΕΝ, δηλαδή το δεξιό κομμάτι της «Αριστερής Ενότητας») αλλά και από την ΚΟΕ, η οποία όπως είπαμε ανήκει στη συνεδριακή πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι ο Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος προέρχεται από τα «αριστερά» της προεδρικής τάσης «Αριστερή Ενότητα»,  από το καλοκαίρι και μετά, μετά τις ευρωεκλογές δηλαδή, στοιχίζεται με τις δυνάμεις της ομάδας των 53. Με άλλα λόγια το δεξιό τμήμα της ΑΡΕΝ «αποδοκίμασε» ουσιαστικά την εκλογή γραμματέα από τη συγκεκριμένη τάση.

Σε κάθε περίπτωση, για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά μια νέα εποχή κατά την οποία θα αναζητεί ρόλο, ισορροπίες, ενδεχομένως και νέα φυσιογνωμία καθόσον θα δέχεται τις πιέσεις από τους κραδασμούς των κυβερνητικών επιλογών, ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους για την υποβάθμισή του έναντι της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: