Πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να δέχθηκε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη, πιθανά στις 22 του μήνα.
Η συνάντηση ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί στο φόντο του γενικότερου εγχειρήματος των ΗΠΑ να παρέμβουν στα τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη (όπου διατηρούν ισχυρά συμφέροντα) μέσω της Ελλάδας και της υπόθεσης παραπέρα διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, καθώς και του ενδιαφέροντός τους να μη διαταραχθεί η «σταθερότητα» στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενόσω ετοιμάζονται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, κι ενώ σοβεί πάντα η σύγκρουση με τη Ρωσία για τη διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Διόλου τυχαία, οι δύο υπουργοί έχουν μιλήσει τηλεφωνικά τουλάχιστον δύο φορές, ενώ την Αθήνα έχουν επισκεφθεί ήδη δύο υψηλόβαθμες αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρώτα η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Αμάντα Σλόουτ και πριν από λίγες ημέρες η Βικτόρια Νούλαντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών.
Σημειωτέον, η Β. Νούλαντ συναντήθηκε κατά την παραμονή της στην Αθήνα (εκτός του Ν. Κοτζιά) και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, όπως και με τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο. Ο τελευταίος επίσης μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, στις 21 Μάη, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης που έλαβε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Κάρτερ.
Επαφές και χτες με στελέχη της πρεσβείας
Βέβαια, μέχρι να γίνουν τα ταξίδια Κοτζιά και Καμμένου στις ΗΠΑ, τα πάρε - δώσε της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς δεν σταματούν.
Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ησυχος, συναντήθηκε στο υπουργείο με την επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Σούζαν Λόρενς. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γγ του υπουργείου, επίσης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ταφύλλης, ο Αμερικανός ακόλουθος Αμυνας Ρ. Παλμ και η οικονομική σύμβουλος της πρεσβείας Εϊμι Σκάνλον.
Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Εγινε συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα, ενώ από την αμερικανική πλευρά έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες εκπαίδευσης στις ΗΠΑ στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». Θέματα που προσδένουν παραπέρα τη χώρα στις δομές ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ...
Ο δε Κ. Ησυχος «αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας σαν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι γενίκευσης της αποσταθεροποίησης». Το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας που παίζει η κυβέρνηση ώστε να παζαρέψει από καλύτερη θέση μια νέα συμφωνία με τους «εταίρους», για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων.
Επιπλέον, «έγινε ενημέρωση στην αμερικανική πλευρά για την τουρκική προκλητικότητα, που τον τελευταίο καιρό είχε μια ασυνήθιστη κλιμάκωση (...) Επισημάνθηκε, ακόμα, ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται και εργάζεται για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και τριβών με τη γείτονα χώρα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, να προχωρήσουν στις διαδικασίες επανενεργοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».
Πολυδιαφημισμένα τα ΜΟΕ, αλλά περιορισμένης αποτελεσματικότητας και αξίας, εφόσον δρομολογούνται στο πλαίσιο των διακρατικών ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου κι εν μέσω οξυμένων ενδοαστικών αντιθέσεων, που πυροδοτούν συγκρούσεις τις οποίες πληρώνουν πάντα οι λαοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου