Στην Κίνα βρίσκεται ήδη το ηλιακό αεροπλάνο
Το Solar Impulse έχει άνοιγμα φτερών 72μέτρα, που είναι το μεγαλύτερο ακόμη και από τα «747 jumbo» αλλά ζυγίζει μόλις 2,3 τόνους.
Το ηλιακό αεροπλάνο «Solar Impulse 2», απογειώθηκε χτες από αεροδρόμιο της Μιανμάρ με κατεύθυνση την Κίνα. Αυτό είναι και το πλέον ενδιαφέρον στάδιο της πτήσης του γύρω από τον κόσμο με στόχο την προώθηση της πράσινης ενέργειας.
Το αεροσκάφος που πιλοτάρει ο Bertrand Piccard, μετά από μία σύντομη στάση στο πρώτο κινεζικό αεροδρόμιο, θα κατευθυνθεί στη Ναντζίνγκ, στις ανατολικές ακτές της Κίνας.
Έτσι ολοκληρώνεται το πρώτο από τα μεγάλα ταξίδια υπεράνω του ωκεανού, που διήρκεσε πέντε μερόνυχτα πτήσης από τη Χαβάη. Η συνέχεια της πορείας του αεροσκάφους αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την άφιξη στο Ναντζίνγκ αργά απόψε. Και η απόφαση θα ληφθεί με δεδομένη την ολοκλήρωση της φόρτισης των μπαταριών του αεροσκάφους.
Ένα από τα προβλήματα είναι η μετεωρολογική πρόβλεψη για συνεχή συννεφιά και άσχημες καιρικές συνθήκες γενικότερα στην περιοχή της Chongqing τις επόμενες ημέρες, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Αυτό ενδεχομένως να καθυστερήσει τη συνέχεια του ταξιδιού του ηλιακού αεροσκάφους για μια εβδομάδα.
Επειδή το αεροσκάφος πετά σε ύψος πλέον των 1.375 χιλιομέτρων απαιτεί την κατανάλωση επιπλέον οξυγόνου. Το δυσκολότερο τμήμα ως τώρα της διαδρομής για το ηλιακό αεροσκάφος ήταν αυτό πάνω από την Κίνα σε περιοχή όπου οι άνεμοι πνέουν με μεγάλη ταχύτητα.
Οι οργανωτές της πτήσης πιστεύουν πως ο Πικάρ θα μπορέσει να συνεχίσει το έκτο στάδιο της πτήσης του αεροσκάφους στην ανατολική Κίνα το πρωί της Τρίτης ώστε να προλάβει πριν χειροτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες.
Το ταξίδι του SolarImpulse2: 35.000 χιλμ. γύρω στον κόσμο
Έχουν ήδη περάσει είκοσι ημέρες από την απογείωσή του από το Αμπού Ντάμπι (9 Μαρτίου).
Το πρόγραμμα που έχει έδρα στην Ελβετία, έχει σχεδιάσει να πραγματοποιηθούν δώδεκα στάδια (βρισκόμαστε στο μισό) αεροναυτικής πλοήγησης και το ηλιακό αεροσκάφος να επιστρέψει στα Εμιράτα μέσα σε λίγους μήνες.
Εναλλάξ με τον 57χρονο Πικάρ, στη θέση του πιλότου του μονοθέσιου αεροσκάφους βρίσκεται και ο συνεταίρος του στο εγχείρημα AndreBorschberg, 62 χρόνων.
Τον μήνα που πέρασε ήδη το ηλιακό αεροσκάφος πραγματοποίησε πολλά ρεκόρ για ν καταγραφούν, στον τομέα των πτήσεων με ηλιακή ενέργεια. Το πρώτο ήταν η μακρότερης διάρκειας πτήση που πραγματοποίησε από το Μουσκάτ του Ομάν στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας.
Το δεύτερο ήταν η ταχύτητα των 117 knots (216 χιλμ/ώρα) που επιτεύχθηκε στο τμήμα της πτήσης του από το Βαρανάσι της Ινδίας στο Μανταλάι της Μιανμάρ.
Δεν υπάρχει προηγούμενο αεροσκάφους που να κινείται με ηλιακή ενέργεια και να αποπειράται να κάνει ταξίδι στον Γύρο του Κόσμου.
Οι τέσσερις ελικοφόροι κινητήρες του λειτουργούν με την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουν οι 17.000 ηλιακοί συλλέκτες που βρίσκονται πάνω στα φτερά του αεροσκάφους. Κατά την διάρκεια της νύχτας οι κινητήρες αντλούν ενέργεια από τις μπαταρίες λιθίου που την αποθήκευσαν κατά την διάρκεια της ημέρας.
(BBC / dpa / AFP)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου