Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΜΕ ΜΑΣΤΕΡ ΘΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ

 Ευθύτατο χτύπημα στη κερδοφόρα βιομηχανία των μεταπτυχιακών και τους τρεις κύκλους σπουδών που έχει επιβάλλει το Ευρωμπορντέλο από την Μπολόνια



Το ενδεχόμενο να γίνουν ισοδύναμα με μάστερ τα πτυχία που χορηγούν τα Πολυτεχνεία, οι Πολυτεχνικές και οι Γεωπονικές Σχολές ύστερα από ενιαίες και αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να αναγνωριστούν ως μάστερ αναδρομικά τα πτυχία των αποφοίτων αυτών των σχολών.

Η αναβάθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες και την είχαν υποσχεθεί χωρίς να την πραγματοποιήσουν αρκετοί από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας.

 Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, συναντήθηκε προ ημερών με την αντιπρόεδρο του ΤΕΕ και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Τ. Μοροπούλου, η οποία επανέφερε το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας, να θεσμοθετηθούν αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές που θα οδηγούν σε μάστερ πλάι στις διασπασμένες (σε τρία χρόνια για πτυχίο και 1-2 ακόμη για μάστερ) που παρέχουν αγγλοσαξονικές Σχολές Μηχανικών.

Εμπόδια στη μεταρρύθμιση ωστόσο μπορεί να βάλει η συνθήκη της Μπολόνια, καθώς αν προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας τότε τα ελληνικά πολυτεχνεία θα εισαγάγουν τη μορφή του «απευθείας μεταπτυχιακού» παραβιάζοντας τους προβλεπόμενους τρεις κύκλους σπουδών που προβλέπει η συνθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: