Ερώτηση αφελούς: Ποιο το πεδίο διαλόγου του θύτη με το θύμα;
Την σημασία της διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία Ελλάδας – Κύπρου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ σχετικά με το κυπριακό τόνισε ότι αποτελεί τη λυδία λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προσθέτοντας πως για να προσχωρήσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία θα πρέπει αυτή να επιδεικνύει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι να εξαπολύει απειλές.
Πιο αναλυτικά, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σχετικά με τους όρους μιας νέας οικονομικής συμφωνίας γίνεται στη βάση της ισοτιμίας και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Πρόσθεσε πρόσθεσε πως η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη.
Στο σημείο αυτό ανέδειξε τη στρατηγική σημασία των δύο χωρών λέγοντας πώς η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλώς δύο μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. «Μπορεί μεν να είναι ακρωτηριασμένες, αλλά αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης» είπε.
«Λυδία λίθος» το κυπριακό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Όσον αφορά το κυπριακό καθεαυτό και τις προσπάθειες επίλυσής του σημείωσε ότι μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση.
«Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει της προσπάθειες της Κύπρου για μια λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των υφιστάμενων συμφωνιών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και μιας κοινής ιθαγένειας. Υποστήριξε ότι οι συνομιλίες «επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψη στον τομέα των διμερών σχέσεων και ότι βρισκόμαστε ίδιο μήκος κύματος».
Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται στην Κύπρο σε μια δύσκολη συγκυρία, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και τόνισε ότι η τουρκική ενέργεια για την αποστολή του Μπαρμπαρός στην περιοχή, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες.
Όμως, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, τόνισε, χρειάζεται σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και όχι απειλές.
Ανέφερε ακόμα, ότι μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιτρέπει τη συνεργασία όλων, θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για όλους.
Αναστασιάδης: «Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας περνούν μέσα απ’ το κυπριακό»
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ανέφερε με τη σειρά του ότι στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση σε λύση που θα είναι βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας προκειμένου να αρχίσει ένας διάλογος με προοπτική κατάληξης. Επαναβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας περνούν μέσα από το κυπριακό και δεν μπορούν να συνυπάρξουν με προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Χαρακτήρισε «αυτονόητο» πως οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν στο κράτος και ότι μετά τη λύση, τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.
Τέλος, ο κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα μεταρρυθμιστικών πολιτικών και κατέληξε λέγοντας ότι αποφασίστηκε η καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για αντιμετώπιση των διεθνών και ευρωπαϊκών προκλήσεων.
Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών:
Για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία
Στο ερώτημα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την κυπριακή Δημοκρατία ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά». Η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε, έχει διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών ωστόσο δεν θέλει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές. «Πιστεύω» τόνισε, ότι «ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Όταν θέλεις να κάνεις μια τομή, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή. Και η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς: Είναι τομή και συνέχεια, διεκδίκηση με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Ακολούθως τόνισε ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, επομένως, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.
Για Grexit
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε» στις δηλώσεις στήριξης του διεθνή παράγοντα (δηλώσεις Ομπάμα) λέγοντας «πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα και εγώ ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα που θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο, μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη».
Σημείωσε πως σήμερα «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος» με τη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό να μαστίζουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι είναι αναγκαία μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ατζέντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Επιπλέον επισήμανε τη σημασία της θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρώπη λέγοντας ότι αν και επιβαρυμένες από την κρίση οι δύο χώρες συνιστούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και όσοι δεν το κατανοούν και κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς «πολύ σύντομα θα διαψευστούν». Χρειάζεται τόνισε, σύνεση , αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.
Για κατάργηση της τρόικα
Σχετικά με την προοπτική κατάργησης της τρόικας ο έλληνας πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία εξέλιξη», και στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, είπε πως «θα είναι μια πολύ καλή αρχή, ένα σημαντικό, θεσμικό, θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη». Μάλιστα ο πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε λέγοντας πως «κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, ιδιαίτερα νομιμοποιημένη, κάτι το οποίο φαίνεται να ασπάζονται αρκετές χώρες σήμερα, θα είναι προς όφελος ασφαλώς και της Κύπρου, ιδιαίτερα θα έλεγα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα».
Για δάνειο από Ρωσία και κυρώσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους και με τους δανειστές μας και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άλλη σκέψη στο τραπέζι». «Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά: Στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία σημείωσε τη διάθεση συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να υπάρξει αναγκαία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. «Η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο, δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς» είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου