Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Η βία στα γήπεδα δεν μας προέκυψε από παρθενογένεση. Ούτε από το πουθενά όπως επί παραδείγματι από τον πλανήτη Άρη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο διαχρονικό που οι ρίζες του βρίσκονται στους κοινωνικούς αποκλεισμούς, αλλά και στη πολιτική διαχείριση των πρωταθλημάτων με την θεσμοθέτηση των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών, οι πρόεδροι των οποίων χτίζουν μισθοφορικούς στρατούς για να εξυπηρετηθούν κυρίως αλλότρια προς το ποδόσφαιρο συμφέροντά τους. 


Δεν καταλαβαίνω επομένως σε τι εξυπηρετεί η επ’ αόριστον αναβολή των πρωταθλημάτων όταν κατά την επιστροφή τους στο χορτάρι οι ομάδες θα επανέλθουν υπό την ίδια διοικητική δομή. Τον αφέντη πρόεδρο –τύπου Μπέου και άλλων πολλών επί παραδείγματι- που θα περιστοιχίζεται από μια σειρά μεγαλοπαράγοντες μαριονέτες και συνδέσμους οπαδικών φρικιών από το λούμπεν προλεταριάτο οι οποίοι εντός και εκτός των γηπέδων θα λειτουργούν ως «εκτελεστές» των συμβολαίων του, θα τον δούμε ξανά να φιγουράρει εν μέσω των μπράβων του στις πολυτελείς σουΐτες των σταδίων .

 Όσοι έτσι υπεραμύνονται της θέσης πως αν επιβληθούν μέτρα αυστηρά κατά της βίας στα οποία θα περιλαμβάνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι κάμερες θα επανακάμψει η οικογένεια στις κερκίδες, ή πλανώνται πλάνην οικτρά ή δόλια και συνειδητά παραπλανούν τον λαό δεδομένου πως από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι. 

Επειδή πρώτον η οικογένεια απουσιάζει των αθλητικών συναντήσεων κυρίως εξ' αιτίας της οικονομικής της καχεξίας και δευτερευόντως από τον τρόμο μιας ενδεχόμενης θυματοποίησής της εντός και εκτός γηπέδων αλλά και δεύτερον, γιατί η φανέλα της αγαπημένης της ομάδας δεν εκπροσωπεί παρά έναν αθλητικό θίασο για τη διεκπεραίωση του στοιχηματικού τζόγου.

 Αν επομένως η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να διορθώσει τα κακώς κείμενα επί της ποδοσφαιρικής σέντρας θα πρέπει πρωτίστως να ανασυστήσει εκ βάθρων το σαθρό οικοδόμημα των αποδυτηρίων. Εκεί παίζεται το παιχνίδι και όχι στο χορτάρι. Κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με αθλητικούς όρους αλλά με πολιτικές τομές. 

Διαφορετικά θα έχουμε εκ νέου μια από τα ίδια εντός των οποίων θα περιλαμβάνονται υπερεκτιμημένα περιμαζώματα από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ή υποψήφια προς συνταξιοδότηση ανθρώπινα κουρέλια της Ευρώπης με τα εγχώρια ταλέντα να θάβονται κάτω από τις λάσπες των περιφερειακών γηπέδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: