Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ : Ο ΝΤΡΑΚΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η ώρα της ωμής αλήθειας..


Κατά τον Τomas Hirst του Business Insider αυτό που ετοιμάζεται να κάνει ο Μάριο Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες είναι «εξωφρενικό». Την ίδια στιγμή το δίδυμο των αρθρογράφων των Financial Times Anne-Sylvaine Chassany και Peter Spiegel, ο Ντράγκι ετοιμάζεται για σκληρό παζάρι. Και στις δύο περιπτώσεις στο κέντρο της θύελλας ενδέχεται να βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες και η δυνατότητά τους να χρηματοδοτηθούν από τον ELA.

Όπως σημειώνει ο Hirst στο άρθρο του, που είναι σφόδρα επικριτικό για τον Ιταλό τραπεζίτη, η ΕΚΤ απειλεί να διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Κάτι που πλέον αποδεικνύεται εμπράκτως ότι έπραξε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Η μέχρι πρότινος κρυφή αλληλογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει με αυτόν τον τρόπο ο Ντράγκι πίεσε την Ιρλανδία να μπει σε σχέδιο διάσωσης, καθώς σε άλλη περίπτωση οι τράπεζες της χώρας θα «στέγνωναν». Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μπει στην οδό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της, είναι πολύ πιθανό στο τέλος του μήνα το τραπεζικό σύστημα της χώρας να χτυπήσει «κόκκινο». Αυτό είναι το μήνυμα κάποιων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Επί του παρόντος η Ελλάδα απολαμβάνει μια ειδική εξαίρεση που επιτρέπει στις τράπεζές της να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ. Αυτή η απαλλαγή είναι μέρος των συμφωνιών που έχουν συναφθεί ανάμεσα στα δύο πλευρές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα λαμβάνει χρήματα ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βιτόρ Κονστάντσιο μιλώντας στο Κέμπριτζ την προηγούμενη εβδομάδα δεν έκρυψε πως μια επαναδιαπραγμάτευση ενδέχεται να βάλει τις τράπεζες σε κίνδυνο, ειδικά αν η χώρα δεν βρίσκεται κάτω από ένα πρόγραμμα. Αν συμβεί το αντίθετο τότε οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε πτώχευση κάτι θα φέρει πιο γρήγορα την κατάρρευση όλου του συστήματος, άρα και της Ελλάδας. Ο Κονστάντσιο κάνει λόγο για «τεχνική απόφαση» παρόμοια με εκείνη που βρέθηκε αντιμέτωπη η Κύπρος το 2013.

Γράφει ο Hirst: «Μπορεί η απειλή να είναι διακριτική, τα αποτελέσματα όμως είναι πολύ πραγματικά. Ήδη υπάρχουν εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες πριν καν γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Ως απόδειξη των φόβων γύρω από τον τραπεζικό τομέα, ήρθε και η πτώση των τραπεζικών μετοχών. Οι επενδυτές ανησυχούν αν δεν υπάρχει συμφωνία με την Ευρωζώνη και αυτοί οι σύνθετοι φόβοι αναγκάζουν τις ελληνικές τράπεζες να είναι όλο πιο εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ από τη στιγμή που οι τοπικές πηγές κεφαλαίων στερεύουν».

Η Αθήνα θα χάσει την πρόσβαση 
Γράφουν οι Financial Times επ' αυτού: «Το πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Εάν δεν ανανεωθεί, η Ελλάδα θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια χωρίς την οικονομική στήριξη της Ε.Ε. Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μάλλον απίθανο να διανείμει κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή της Ε.Ε., η Αθήνα μπορεί να χάσει την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλονται τους επόμενους μήνες.
 

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. πιστεύουν ότι η χώρα θα μπορούσε να βρει τα 4,3 δισ. ευρώ των πληρωμών που οφείλει στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, αλλά θα  βρεθεί σε αδιέξοδο στις αρχές Ιουνίου, όταν  θα πρέπει να πληρωθεί το πρώτο από τα δύο ομόλογα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Χωρίς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα στήριξης και με το συνεχιζόμενο sell off στις αγορές ομολόγων, η Αθήνα μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία».
Παρά ταύτα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν καταστήσει σαφές εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν και την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στον ELA. Αν και τεχνικά τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει επικύρωση από την ΕΚΤ, η οποία έχει κλειστά τα χαρτιά της για το εάν θα επιτραπεί αυτή η χρηματοδότηση.

Από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θεωρείτο το πιο επικίνδυνο σημείο για ένα ατύχημα που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Χωρίς χρηματοδότηση από τον ELA, η Αθήνα ενδεχομένως να χρειαστεί να τυπώσει δικό της χρήμα για να διατηρήσει ζωντανό το τραπεζικό της σύστημα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είπε σε συναδέλφους του ότι σκοπεύει να κάνει σκληρό παζάρι για τη ρευστότητα των τραπεζών - ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που χρησιμοποίησε στην Κύπρο το Μάρτιο του 2013, η οποία ανάγκασε τη Λευκωσία να δεχθεί τους επαχθείς όρους του προγράμματος. Ο κ. Ντράγκι όμως, ανησυχεί επίσης μήπως οι μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες πάρουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού νομίσματος.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: