Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

 Ναι στο κατά συρροή και εξακολούθηση άρμεγμα του Ελληνικού λαού είπαν εν χορώ οι τοκογλύφοι

Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες ενέκριναν σε επίπεδο Κ.Ο. την παράταση του ελληνικού προγράμματος ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στην Bundestag. Στο μεταξύ ανοίγει η συζήτηση περί τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα.


Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης, ενδεικτικής ψηφοφορίας των Κ.Ο. Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Βερολίνο με αντικείμενο την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι δοκιμαστικές αυτές διαδικασίες διεξήχθησαν από τις Κ.Ο. ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ η θετική τους έκβαση δίνει μία πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα της αυριανής τελικής ψηφοφορίας.

Κατά την δοκιμαστική ψηφοφορία στην Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών / Xριστιανοκοινωνιστών υπήρξαν 22 «όχι» και 5 αποχές. Αντιθέτως η Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισε ομόφωνα υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Ας σημειωθεί ότι η Χριστιανική Ένωση διαθέτει 311 βουλευτές και οι Σοσιαλδημοκράτες 193. Συνολικά δηλαδή ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 504 βουλευτές επί συνόλου 631.

«Επιχείρηση πειθούς» από τον Β. Σόιμπλε

Ήδη από την Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκίνησε έναν «μαραθώνιο» επαφών με τους γερμανούς βουλευτές προκειμένου να τους εξηγήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα αλλά και να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ. Στο πλαίσιο αυτών των αρχικών συζητήσεων, ο γερμανός υπ. Οικονομικών είχε εισπράξει την ανησυχία και τις επιφυλάξεις πολλών βουλευτών, κυρίως ως προς τη βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

Το επιχείρημα που ακούστηκε συχνά ήταν ότι και στο παρελθόν προηγούμενες κυβερνήσεις στην Αθήνα έδωσαν υποσχέσεις, τις οποίες στη συνέχεια δεν τήρησαν. Άλλοι βουλευτές πάλι του επισήμαναν τον κίνδυνο αριστερής στροφής και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε περίπτωση που γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, παρά τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που διατυπώνονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής αύριο μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Πρώτες συζητήσεις για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου

Την ίδια ώρα φαίνεται να ανοίγει στο Βερολίνο και η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, εκτίμησε ότι το ερώτημα περί νέας βοήθειας θα τεθεί όχι μετά, αλλά πριν το καλοκαίρι. Και εκτίμησε το ύψος του νέου πακέτου «σε ένα μέσο διψήφιο αριθμό δις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που δικαιολογεί κάτι τέτοιο είναι το γεγονός ότι μετά το 6μηνο που χάθηκε, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν, είναι απλά ουτοπική.
Ο Λαρς Φελντ, ένας από τους λεγόμενους 5 σοφούς της γερμανικής οικονομίας λέει προς τη σημερινή Bild ότι μόνον μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 10 δις ενώ το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών από την πλευρά του υπολογίζει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια στα 30 με 40 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: