Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΠΑΧ:

Πως γίνεται να ορίσουμε πεδίο καλής γειτονίας αν δεν υπάρξει σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Θέμα σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θέτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ». Ο πρωθυπουργός αναφέρεται, επίσης, σε ζητήματα όπως οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και οι ιδιωτικοποιήσεις.


Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας για «έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη» για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Δεν συμμερίζομαι την άποψή σας για ανησυχίες στην Ευρώπη» και τονίζει: «Πιστεύω ότι η Ευρώπη εδώ και καιρό είχε αποδεχθεί την αναμενόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Μάλιστα, πολλοί το εξέφρασαν αυτό με τρόπο θετικό. Η έναρξη νέων διαπραγματεύσεων είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Σκοπός μας είναι να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους σε επίπεδο Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό σκοπεύουμε να έλθουμε σε επαφή με όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν επί συγκεκριμένης ατζέντας».

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων έπαιξε δραστήριο ρόλο στις ειρηνόφιλες κινήσεις στις δύο χώρες, και διατύπωσε την ανάγκη για ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την Τουρκία». «Ο μόνος τρόπος για να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτήν είναι ο σεβασμός προς τα κυριαρχικά δικαιώματα και την αρχή της καλής γειτονίας. Αλλά πώς μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον όταν, για παράδειγμα, ο αριθμός των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία τριπλασιάστηκε το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος ή όταν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση περί casus belli;» τόνισε.

Ως προς το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εμείς υποστηρίζουμε τις συνομιλίες με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ και για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διοίκηση και διεθνή ταυτότητα. Πρέπει να υποστηρίξουμε, επίσης, την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο Νησί. Ωστόσο η επίτευξη των στόχων αυτών εμποδίζεται με δραστηριότητες όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από το πλοίο Μπαρμπαρός της Τουρκίας. Έχει μεγάλη σημασία, πρώτον να εγκαταλείψει το εν λόγω πλοίο την περιοχή και δεύτερον να μείνουν ανοιχτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα για το «εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει τις ιδιωτικοποιήσεις στο Ελληνικό, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και τις μαρίνες», ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «υποσχεθήκαμε ότι θα επανεξεταστούν οι συμφωνίες ως προς το αν είναι σύμφωνες προς το δίκαιο και το αν είναι κερδοφόρες για το δημόσιο» και πρόσθεσε: «Διότι, όπως μπορεί να έχετε ακούσει, πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι προβληματικές και πραγματοποιήθηκαν με πολύ χαμηλό αντίτιμο. Η προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η υποστήριξη της ορθής επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση αυτών προς όφελος της κοινωνίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση επένδυσης, στον βαθμό που αυτή προσφέρει όφελος σε όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: